HAVANA - Het Nederlands honkbalteam heeft zijn eerste twee wedstrijden om de Intercontinental Cup in Cuba verloren. In Havana waren het gastland en Venezuela met respectievelijk 5-0 en 10-6 te sterk.

Om tot de volgende ronde van het toernooi door te dringen, zal de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn minimaal twee van de drie resterende wedstrijden in de voorronde moeten winnen. Maandag wacht de ontmoeting tegen de Dominicaanse Republiek. Daarna volgen China en Japan.

Anders dan de uitslag misschien doet vermoeden, ging Oranje tegen Cuba pas laat ten onder. Tot aan de zesde inning hield Nederland de nul vast. Daarna nam de druk van de gastheer toe. In de negende en laatste inning maakte de titelkandidaat het verschil met vier punten.

In het tweede duel kreeg Nederland vanaf het begin met het zeer aanvallende Venezuela te maken. Met Rob Cordemans op de heuvel sloeg de tegenstander met een honk bezet de bal al direct over de hekken (0-2). Nederland probeerde meer druk te zetten. Er werd beter geslagen dan de magere drie hits tegen Cuba. Percy Isenia joeg de bal 120 meter weg en nam Meulens mee over de thuisplaat (3-2).

Oranje moest stand proberen te houden. Er werd aardig geslagen, maar verdedigend ging het mis. Twee fouten van korte stop Milliard leverde een gelijke stand op (6-6). Cordemans was inmiddels door Dave Drayer op de heuvel vervangen. De pitcher van HCAW hield het twee innings vol. Een beoordelingsfout in het midveld tussen Meulens en Engelhardt bracht Venezuela met 6-7 aan de leiding.

Werper Michiel van Kampen mocht het daarna gaan proberen. Ook hij kreeg met de slagkracht van de Zuid-Amerikanen te maken. Hij kon de stand in eerste instantie nog wel op 6-8 houden, maar de vijfde homerun in de wedstrijd maakte een definitief einde aan alle Nederlandse illusies.