HAMBURG - De doeltreffende kopbal van de ingevallen Materazzi leverde de strijdbare Tsjechen al een deuk op; de rode kaart op slag van rust voor Polak de definitieve nekslag. Inzaghi zorgde vlak voor tijd voor 0-2, zodat Italië zich plaatst voor de volgende ronde.


De gouden wissel van Lippi

Vooraf waren er offensieve zorgen bij bondscoach Karel Bruckner. Koller haakte na het eerste duel (met de Verenigde Staten) geblesseerd af. In de wedstrijd tegen Ghana (0-2 verlies) bleek het gemis van de spits groot. Voor het treffen met Italië bleek Baros net op tijd fit om te kunnen beginnen. Goed nieuws voor Bruckner, die zijn alternatief (Lokvenc) moest missen vanwege een schorsing.

Lastig parket

Het slechte spel en de schandalige elleboogstoot van De Rossi bracht Italie vooraf in een lastig parket. Vanuit eigen land was de kritiek groot op het presteren van de Squadra Azzuri. Tegen de Tsjechen heeft Italië aan een punt genoeg voor kwalificatie. Ideaal dus voor het catenacciovoetbal van de Zuid-Europeanen.

Op het moment dat Poborsky geblesseerd op de grond lag, kozen de Tsjechen er voor de aanval af te maken. Nedved legde de bal perfect neer voor Baros, die niet goed aannam en zijn schot dat volgde gestopt zag worden door doelman Buffon.

Fluitconcert

Op het middenveld vochten Nedved en Gatusso de nodige duels uit. Nedved kreeg al vroeg in de wedstrijd een luid fluitconcert toen hij als een volleerd acteur over het been van zijn opponent dook. De speler van Juventus staat in Italië bekend als duikelaar en kon zich na deze duikeling geen schwalbe meer permitteren.

Nedved was voor de pauze tweemaal gevaarlijk namens zijn land. Zijn eerste geplaatste schot werd door de atletische keeper Buffon gestopt. Met de volgende poging van de energieke middenvelder had de Juventus-keeper meer moeite. Hij liet de bal los maar reageerde attent op de rebound van Jankulovski.


Nedved; de stervende zwaan

De schrik van vele spitsen kwam al na een kwartier spelen tussen de lijnen. De spijkerharde verdediger Materazi verving Nesta, die geblesseerd af moest haken.

Niet veel later liet Totti zien waarom coaches niet om hem heen kunnen. De aanvaller stond met de bal aan zijn voet in het strafschopgebied van de tegenstander. Waar veel aanvallers zich zouden verliezen in zelfzuchtigheid bracht Totti met een boogbal Gattusso in stelling. De speler van AC-Milan kopte maar net over.

Materazzi

Voor de corner die Italië na de volgende aanval kreeg toegewezen, meldde invaller Materazzi zich voorin. Het publiek scandeerde zijn naam en de stopper van Internationale deed wat zijn supporters hem verzochten: de openingstreffer binnen koppen. Voor Tsjechië, op dat moment ingeseind dat Ghana tegen de VS op voorsprong was gekomen, deed de treffer dubbel pijn.

Zetel

Na de treffer probeerde Tsjechië de partij naar zich toe te trekken, maar de Italianen stonden dat niet toe. Polak verloor in de blessuretijd van de eerste helft zijn zelfbeheersing en trapte Totti van achteren ondersteboven. Het betekende de tweede gele kaart voor de Tsjech, die daarmee Italië in een zetel hielp.


Polak dupeerde zijn land met een onnodige tweede gele kaart

Gilardino en Baros waren bij hun team de enige spitsen en stonden er vaak verloren bij. In het geval van Gilardino was de ruststand enigszins verzachtend. Baros kreeg op weg naar de kleedkamers goed en slecht nieuws te horen. Dempsey had de Amerikanen vlak voor rust op gelijke hoogte geschoten tegen Ghana, op aangeven van Beasley. Uit een penalty van Appiah waren de Ghanezen echter ook alweer op voorsprong gekomen.

Bruckner moest na de pauze ingrijpen en deed dat door spits Stajner in te brengen voor middenvelder Poborsky. Italie zakte niet in, zoals verwacht, en zocht in de tweede helft direct de aanval. Een venijnig schot van Totti leek in de uiterste hoek te belanden, maar Cech bewees een goede doelman te zijn. Buffon deed dat nog geen minuut later ook namens Italië, op een harde inzet van de ontsnapte Nedved.

Puzzelen

Waar Bruckner flink moest puzzelen met zijn frontlinie - na het inbrengen van Stajner had de coach alleen de geblesseerde Koller nog op de bank - had zijn collega in de andere dug out weinig te klagen. Als mogelijke vervanger voor Gilardino zaten Inzaghi en Toni te popelen op de bank. Het was Inzaghi die na een uur zijn opwachting mocht maken voor de licht geblesseerde Gilardino.

Moegestreden

Vlak na die wissel werd Tsjechië weer eens gevaarlijk. Baros kwam knap tot een kopbal, maar de inzet kon Buffon niet verontrusten. Uit nood moest Bruckner na die actie zijn enige spits naar de kant halen. De moegestreden Baros werd vervangen door middenvelder Jarosik.

Het verweer van de Tsjechen leek gebroken maar Italië verzuimde de score uit te bouwen. Camoranesi en Totti waren dichtbij maar niet doeltreffend. Plasil probeerde het in de counteraanval, maar zijn schot stuiterde meters naast. Niet veel later kon Inzaghi de genadeklap uitdelen, toen de spits van AC-Milan door slordig uitverdedigen van de Tsjechen oog in oog met Cech kwam te staan. 'Pipo' bleek niet meer de koelbloedige afmaker van weleer en mikte naast.

Heinz

In het restant van de wedstrijd werd de vaart uit het duel gehaald door de vele blessurebehandelingen voor de Italianen. Ook de wissels en het tijdrekken aan Italiaanse kant maakten het kijkspel er niet mooier op. Coack Bruckner zette alles op alles door de aanvallend ingestelde Heinz te brengen voor een verdediger.

Voor Inzaghi een signaal nog meer druk te zetten op de defensie van de Tsjechen. De ervaren spits kreeg via Pirlo nog een grote mogelijkheid de score te verdubbelen, maar zijn kopbal belandde aan de verkeerde kant van de paal. Ook Totti ging voor persoonlijk succes, maar zijn doelpogingen misten de overtuiging.

Ontlading

Via een vlijmscherpe counter kwam Italië in de 86ste minuut met twee man voor het doel van Tsjechië. Inzaghi profiteerde van de loopactie van Barone en speelde Cech uit. Na het tikje in het lege doel was de ontlading van zijn gezicht af te lezen.


Inzaghi zet de eindstand op het bord

Het verlies tegen Italië betekende voor de Tsjechen een voortijdig einde aan dit Wereldkampioenschap. Na de galavoorstelling tegen de Verenigde Staten en een belabberd optreden tegen Ghana volgde na de confrontatie met de Italianen de uitschakeling. Het einde van een goede generatie voetballers dreigt, want de kans is groot dat Nedved, Koller en Poborsky na deze wedstrijd een punt achter hun interlandloopbaan zullen zetten.