ASSEN - De TT van Assen is donderdag op de openingsdag opgeschrikt door een valpartij van wereldkampioen wegracen Valentino Rossi. De grote publiekstrekker maakte een stevige schuiver in de vrije training. De vijfvoudig wereldkampioen in de koningsklasse MotoGP klaagde over een pijnlijke hand en enkel en moest naar het ziekenhuis voor onderzoek.

De ernst van de kwetsuur is nog niet duidelijk. Later op de dag wordt bekend of Rossi verder kan racen in de 76e TT, de achtste Grand Prix om de wereldtitel.

De Spaanse wegracer Toni Elias heeft zich donderdag wel moeten terugtrekken. De Honda-rijder scheurde een botje in zijn linkerbovenarm na een stevige uitglijder in de vrije training.

Elias is de teamgenoot van de Italiaan Marco Melandri, die afgelopen zondag slachtoffer was van een grote crash in de Grote Prijs van Catalonië en daarbij onder meer nekletsel en een hersenschudding opliep. Het was twijfelachtig of de oud-wereldkampioen in de 250cc zou rijden in Assen, maar donderdag zat hij gewoon op de motor. Hij trainde de zevende tijd.