ROTTERDAM - Dressuuramazone Anky van Grunsven heeft weer een hoogtepunt aan haar al omvangrijke successenreeks toegevoegd. De tweevoudig olympisch kampioene uit Erp won met Keltic Salinero donderdag bij het CHIO van Rotterdam de Grand Prix met een totaal van 81,333. Nooit eerder werd in deze discipline een dergelijke score geboekt.

Het oude wereldrecord stond op naam van Isabell Werth. In november 2005 kwam de Duitse topper in Stuttgart met Satchmo tot 79,960. "Als in een roes heb ik de proef gereden", zei Van Grunsven. "Het verraste me ook niet dat deze punten eruit rolden. Ik wist gewoon dat het goed zat. Alles leek vanzelf te gaan."

Favorietenrol

Van Grunsven, met Salinero ook al in het bezit van de beste score ooit in de Kür, onderstreepte daarmee eens te meer haar favorietenrol voor het naderende WK in Aken. "Misschien komt het allemaal iets te vroeg. Aan de andere kant is het een uitdaging om het straks nog beter te doen. Daar ga ik voor."

Daaraan dacht ook Sjef Janssen, trainer, bondscoach en partner. "Een paar weken geleden bij Outdoor Gelderland had Salinero nog moeite met de omschakeling naar het buitenseizoen. We hebben daarna in Erp ons huiswerk goed gedaan. Voor mijn gevoel overtrof dit ook alle prestaties tot dusverre. Toch denk ik dat er nog ruimte is voor meer. Dat bewaren we echter voor een andere keer."

Wereldruiterspelen

In aanloop naar de Wereldruiterspelen, half augustus, toonde Janssen zich ook blij met de verrichtingen van Edward Gal en Imke Schellekens-Bartels. "Edward begint terug te keren op het niveau dat ik eerder van hem gewend was. Dat hebben we straks in Aken heel hard nodig. Imke bevestigt de stijgende lijn van de laatste maanden. Ook dat gaat goed."