FRANKFURT - Marco van Basten bleek zijn gevoel voor humor niet te zijn verloren na de 0-0 op het WK tegen Argentinië. "We hebben op deze manier de rust in het koningshuis bewaard", zei hij na afloop met kroonprins Willem-Alexander naast zich. "Ik zei al tegen de spelers in de slotfase: alsjeblieft niet scoren. Dat is niet goed voor de verhoudingen in het koningshuis", doelde hij op de Argentijnse echtgenote van de prins, Máxima.

Terugkijkend op de wedstrijd was Van Basten tevreden. "Over het algemeen hebben we het goed gedaan. Vooral in de beginfase voetbalden we sterk, daarna nam Argentinië meer het initiatief. Dat is geen schande. Je hebt te maken met een sterke tegenstander. Al met al ben ik trots op mijn jongens. We zijn ongeslagen de groepsfase doorgekomen."

Cruijff

Net als Johan Cruijff noemde de bondscoach de aanvallende impulsen als minpunt. "De organisatie en discipline waren goed. Alleen moeten we nog wat meer voetbal gaan brengen, zodat we kansen afdwingen en ook dit soort wedstrijden gaan winnen. De omschakeling van balverlies naar balbezit was niet goed."

Portugal

Over de komende tegenstander (Portugal) wist Van Basten nog weinig te melden. "Ik heb Portugal en Mexico allebei zien spelen in de voorronde. Het maakte me niet zoveel uit wie we in de achtste finale zouden treffen. Het zijn twee goede ploegen."