MUNCHEN - Het internationaal olympisch comité (IOC) gaat bemiddelen in het conflict tussen oud-wielrenner Lance Armstrong en het antidopingbureau WADA. Dat maakte het IOC woensdag bekend. Armstrong vroeg IOC-voorzitter Jacques Rogge maandag om Dick Pound, de voorzitter van de WADA en tevens IOC-lid, te schorsen. Zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong verwijt Pound alle ethische regels te hebben overtreden.

"Het IOC staat blanco in deze zaak", zei woordvoerster Giselle Davies tijdens een bijeenkomst in Lausanne. "Als het helpt dat wij in deze zaak bemiddelen, doen we dat graag."

Armstrong kwam kort na het beëindigen van zijn loopbaan in de beklaagdenbank nadat L'Equipe meldde dat hij in 1999 positief zou zijn geweest op EPO. De Franse krant baseerde zich hiervoor op een rapport uit het Franse dopinglab van Châtenay-Malabry over bewaarde urinemonsters waarop moderne opsporingsmethoden waren toegepast. Onlangs pleitte een rapport van de Nederlander Emile Vrijman de Amerikaan echter volledig vrij.

"De meest schokkende onthullingen van het rapport waren dat de vertegenwoordigers van het Frans laboratorium de onderzoeker vertelden dat ze wisten dat de onderzoeken niet voldeden aan enige standaard voor dopingcontroles en dat ze onder druk waren gezet door het WADA", aldus Armstrong maandag op zijn website.

Schorsen

De Texaan heeft Rogge gevraagd Pound te schorsen omdat hij, zo schreef Armstrong, "als WADA-voorzitter verschillende keren de internationale regels over de rechten van de atleten heeft overtreden."

"Het gedrag van Pound is het laatste in een lange geschiedenis van ethische inbreuken op de rechten van atleten door Pound", aldus Armstrong.