GELSENKIRCHEN - Mexico heeft zich ondanks een nederlaag tegen Portugal (2-1) geplaatst voor de volgende ronde. Iran bood de helpende hand door Angola op gelijke hoogte te houden. De Mexicanen hebben voldoende punten om het dit weekend op te nemen tegen Argentinië of het Nederlands Elftal. Wie dat wordt, dat wordt vanavond bekend.


Maniche scoorde al snel 1-0 na een een-tweetje met Simao

Mexico gaf al snel aan niet af te willen wachten wat Angola zou doen en trok massaal ten aanval. Fonseca passeerde beheerst twee Portugese verdedigers maar zijn schot kon doelman Ricardo niet verontrusten.

Maniche

Portugal was al zeker van plaatsing en hield vijf vaste krachten aan de kant. Deco, Cristiano Ronaldo, Pauleta, Costinha en Nuno Valente werden gespaard omdat ze op scherp stonden. De vervangers pakten het goed op. Maniche zette na zeven minuten de eerste Portugese aanval op. Hij speelde linksbuiten Simao aan. De dribbelaar van Benfica wachtte tot Maniche was bijgesloten en legde de bal panklaar voor een afstandschot. De instormende Maniche drukte met de binnenkant van de rechtervoet de bal snoeihard tegen de touwen: 1-0 voor de Portugezen.

Na de goal van Maniche kreeg Mexico al snel een schotkans in de persoon van Omar Bravo, maar na die mogelijkheid hadden de Midden-Amerikanen duidelijk moeite het hechte spel van Portugal te ontregelen. Portugal had het beste van het spel en de Mexicanen hadden geen antwoord op de aanvallen van het team van Scolari.

Strafschop

Halverwege de eerste helft ging de aanvoerder van Mexico, Marquez, gruwelijk in de fout. De verdediger, dit seizoen internationaal gerijpt bij Barcelona, werkte een corner van de Portugezen met zijn hand weg. Een onbegrijpelijke actie die terecht werd bestraft met een strafschop. Keeper Sanchez daagde strafschopnemer Simao uit door de rechterkant van zijn doel open te laten. Simao maakte dankbaar gebruik van de uitnodiging en plaatste zijn penalty rechts naast de keeper: 2-0.

Aansluitingstreffer

In een hectische fase sleepte scoorde Fonseca vervolgens de aansluitingstreffer. Redde Ricardo even daarvoor nog op een inzet van Omar Bravo; op de corner die volgde kopte Fonseca onhoudbaar binnen: 2-1.

Fonseca, de gevaarlijkste man bij de Los Tricolores, kopte vlak voor rust nog maar eens op doel; ditmaal miste zijn kopbal de juiste richting. Een aantal spannende momenten volgden voor het doel van Ricardo, maar de keeper liet zich niet nogmaals passeren. Ook claimden de Mexicanen nog een penalty, maar de scheidsrechter besloot deze niet te geven.


Keeper Ricardo bleek een echte sta-in-de-weg

Het stadion in Gelsenkirchen was grotendeels gevuld met Mexico-aanhangers. Zij probeerden na rust de 12e man te vormen voor hun ploeterende team.

Hands

De Mexicanen waren gemotiveerd uit de kleedkamer gekomen en zagen hun ijver al snel beloond met een strafschop. Miguel maakte hands. Omar Bravo mocht aan gaan leggen voor de gelijkmaker. Ricardo heeft de reputatie penalty's te stoppen maar aan de inzet van Omar Bravo hoefde hij zijn handschoenen niet smerig te maken. De strafschop eindigde huizenhoog over het Portugese doel.

De Mexicanen gingen direct op zoek naar een volgende strafschop. Perez zocht Miguel op en zakte bij het lichamelijke contact als een pudding in elkaar. Lubos Michel interpreteerde de valpartij als een schwalbe en gaf Perez een gele kaart. Omdat het de tweede was voor de spits van Mexico, kon hij vertrekken. Miguel werd direct na de rode kaart van Mexico gewisseld voor Ferreira.


Luchtduel tussen Marquez, Fonseca en Tiago

De schrik sloeg de supporters van Mexico op het hart, toen bekend werd dat Angola de score had geopend tegen Iran. De Angolezen moesten drie keer scoren om Mexico te passeren op de ranglijst.

Nare trekjes

Scheidsrechter Lubos Michel begon nare trekjes te vertonen, door voor elke overtreding een gele kaart te trekken. Mexico hinkte op twee gedachten. Of de achterstand consolideren en hopen dat Angola de score niet te ver uitbouwt tegen Iran óf op jacht naar de gelijkmaker. Iran maakte die afweging overbodig door op gelijke hoogte te komen met Angola.

Portugal - Mexico ging daarna uit als een nachtkaars. Lubos Michel trok nog enkele gele kaarten, maar daar maakten de spelers zich niet meer druk om. De straffen uit de eerste ronde worden in na de achtste finales kwijtgescholden.

De manier waarop de Mexicanen zich kwalificeerden leek ze na afloop niet veel te doen; op het WK telt alleen het resultaat en dat stáát.