FRANKFURT - Vele duizenden supporters van het Nederlands elftal hebben woensdag aan het begin van de middag bezit genomen van het centrum van Frankfurt. De stroom Oranjefans kwam langzaam op gang, maar geleidelijk was er steeds meer oranje te zien in het centrum. De sfeer is anders dan in Leipzig en Stuttgart, omdat er in het centrum geen georganiseerd feest is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het feestplein van de supportersvereniging Oranje is kilometers verderop langs de oever van de Main. Een parade van Nederlandse supporters trok rond 13 uur richting de Weseler Werft, waar de Nederlanders met een groot beeldscherm en diverse optredens worden vermaakt. Naar schatting stonden er rond 13 uur 1500 tot 2000 Oranjefans op dat plein.


Oranjesupporters ontmoeten Argentijnen in centrum van Frankfurt voor aanvang van wedstrijd

Ook in de binnenstad druppelen de Nederlandse supporters binnen. Op de terrassen zijn de eerste groepjes gesignaleerd, van een uitgelaten stemming is echter nog geen sprake. Dat laatste heeft ongetwijfeld te maken met het tijdstip van de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië, die om 21.00 uur begint.

Overheersen

In het stadscentrum overheersen de Nederlanders, maar zijn er toch ook duizenden Argentijnen. Op terrassen zitten fans uit beide landen gebroederlijk naast elkaar, tot nu toe zonder wanklank. In het centrum lopen veel groepjes supporters rond bij gebrek aan een centrale feestplaats. Bij de eerste twee groepsduels, in Leipzig en Stuttgart, was meer sprake van een geconcentreerde oranje menigte.

De stad Frankfurt verwacht woensdag tussen de 60.000 en 70.000 Nederlanders te verwelkomen. De politie werkt samen met Nederlandse collega's en houdt in de gaten of supporters onder invloed van alcohol zich misdragen. Vooralsnog verliep woensdagmiddag alles naar wens. De wedstrijd tegen Argentinië begint om 21 uur.

Duizenden

Enkele duizenden Oranje-supporters vertrekken woensdag richting Duitsland om de derde wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK voetbal bij te wonen. Volgens OAD, de officiële partner van de KNVB, legt de meerderheid van de fans de reis per vliegtuig af. Hoeveel mensen op eigen gelegenheid gaan, is niet bekend. De ANWB verwacht in de loop van woensdagmiddag drukte op de A12 en A76 richting Duitsland door strengere grenscontroles. Rond half twaalf stond een file van 2 kilometer voor de grensovergang op de A12.

De meeste van de ongeveer vijftien vluchten met OAD-klanten naar Frankfurt vertrekken van Schiphol. In totaal vliegen woensdag tussen 06.00 en 18.00 uur 38 toestellen van de Amsterdamse luchthaven naar de Duitse stad. Op een 'normale' woensdag zijn dat er vijftien. Volgens een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland gaat het om Boeing 737-toestellen, met minimaal honderd passagiers elk. Van de 38 vluchten keren veertien in de loop van de nacht terug naar Amsterdam.

Eindhoven Airport heeft normaal geen lijndienst met Frankfurt, maar woensdag gaan twee vluchten (11.00 en 12.15 uur) met in totaal ongeveer 130 fans naar de Duitse stad.

Het aantal reizigers dat met de bus reist, is volgens OAD groter dan bij de vorige wedstrijden, omdat de stad dichter bij de Nederlandse grens ligt dan de andere speelsteden. Een deel van de bussen vertrekt vanaf Arnhem. "De reizigers gaan op eigen gelegenheid daarheen en reizen van daaruit verder," aldus een woordvoerder.

Kaarten

Nu de KNVB voor het duel met Argentinië op het wereldkampioenschap voetbal minder kaarten te verdelen had, zoeken Nederlandse supporters woensdag driftig naar kaarten op de zwarte markt. Volgens enkele handelaren gaan toegangsbewijzen voor het duel in Frankfurt (woensdagavond) soms zelfs voor meer dan 1000 euro weg.

In het centrum van Frankfurt lopen woensdag tientallen Oranjefans met kartonnen bordjes met de tekst 'I need tickets'. Ook Argentijnse supporters proberen op deze wijze nog aan kaarten te komen. Officieel zouden er woensdag 6200 Nederlanders in het stadion moeten zitten, maar dit aantal zal ongetwijfeld minstens twee keer zo hoog zijn.