DALLAS - Miami Heat heeft voor het eerst in de achttienjarige clubhistorie de NBA-titel gewonnen. De formatie van basketbalvedette Dwyane Wade versloeg dinsdagavond de Dallas Mavericks in eigen huis, waardoor de eindstand in de best-of-seven op 4-2 kwam.

Na twee play-offwedstrijden gaf niemand een cent voor de titelkansen van Miami Heat. De Mavericks namen een 2-0-voorsprong en leken een maatje te groot voor hun tegenstander. Terwijl ze in Dallas al de festiviteiten gingen plannen, realiseerde Miami een opmerkelijke comeback. De formatie uit Florida slaagde er als derde ploeg ooit in een 0-2-achterstand in de NBA-finale om te draaien in een zege. Alleen Boston Celtics (1969) en Portland Trailblazers (1977) deden de Heat dat voor.

"Niemand hield nog rekening met ons. Juist dat zorgde voor de ommekeer", zei Shaquille O'Neal. "Sommige mensen in Dallas waren de route voor de rondrit aan het plannen. Toen we dat merkten, waren we erop gebrand de play-off om te draaien. Ze gaven ons niet het respect dat we verdienden."

Heat, dat vooral steunt op 'oude rotten', ging steeds beter basketballen en zette zijn opponent met elke zege steeds meer onder druk. Dallas raakte in paniek en kwam niet meer in zijn ritme terug. In het zesde duel hadden de Mavericks 't vooral aan de Duitser Nowitzki te danken dat ze lange tijd in het spoor van de Heat bleven. Bij rust was het verschil slechts één punt, in het voordeel van de gasten uit Miami: 48-49.

Wade

In de laatste twee kwarten bleek Heat-vedette Dwyane Wade moeilijk af te stoppen, waardoor de formatie van coach Pat Riley steeds de voorsprong in handen had. In de slotminuut verkleinde Dallas de marge nog tot één punt (91-90), maar dankzij vier vrije worpen van Wade stelde Miami de zege én het kampioenschap veilig.

"Wij hebben er nooit aan getwijfeld dat ons team klaar was voor de play-offs", reageerde Wade, die werd uitgeroepen tot waardevolste speler van de NBA-finales. "Dat maakt deze zege ook zo zoet. We zijn op geen enkel moment het vertrouwen in onszelf kwijtgeraakt."