KEULEN - Engeland juicht ingetogen. De ploeg van Sven-Göran Eriksson haalde dinsdagavond opgelucht adem na het 2-2 gelijkspel tegen Zweden. Naast de opluchting overheerste het verdriet. Engeland werd weliswaar groepswinnaar en treft nu Ecuador, maar verloor Michael Owen. De speler van Newcastle United werd in de beginfase van het veld gedragen met een ernstige knieblessure.


Drama voor Engeland; Owen verstapt zich en moet gewisseld worden

Het drama voor de Engelsen tekende zich af na amper vijf minuten. Owen verstapte zich en stortte ter aarde. Woensdag moet een scan meer duidelijkheid geven over de ernst van de knieblessure. Het uitvallen van Owen was een vette streep door de rekening van coach Sven-Göran Eriksson en de ruim 60.000 aanwezige Britse fans in Keulen. De keuzeheer kon voor het eerst dit toernooi beginnen met het gewenste aanvalsduo Wayne Rooney (volledig fit na een langdurige voetblessure) en Owen.

De Engelsen waren in de eerste helft niet aangedaan door het verlies van de aanvaller van Newcastle United. Met de boomlange Crouch voor Owen dicteerden de Engelsen bij vlagen het spel voor rust. De Zweden, zonder de geblesseerde Ibrahimovic, begonnen voorzichtiger aan het duel. Met veel balbezit aan Engelse kant en een ijverige Rooney zochten de Engelsen naar openingen in de Zweedse defensie. Gaten in de verdediging van Zweden waren er nauwelijks. Tot in de 34ste minuut. Waar Rooney dikwijls kon rekenen op een dubbele bewaking werd middenvelder Joe Cole regelmatig vrijgelaten.


Aanvoerder Beckham bedankt met een dubbel gevoel het publiek

Cole

Na ruim een half uur spelen controleerde Cole een hoge bal ongehinderd met de borst en verschalkte vervolgens met een prachtschot de Zweedse doelman Isaksson; 1-0. De honger naar nog een doelpunt bleek bij de Engelsen niet gestild voor rust. De afstandsschoten van onder meer Lampard misten rakelings het Zweedse doel.


Gerrard zet Engelsen opnieuw op voorsprong; 2-1

Allbäck

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Zweden nam het initiatief over van de Engelsen. De eerste de beste kans was meteen raak voor de Scandinaviërs. Marcus Allbäck kopte uit een corner de 1-1 binnen. Engeland zwalkte en verstijfde van angst. Henrik Larsson had vijf minuten later de Zweden op voorsprong kunnen zetten. Het waren de handen van keeper Robinson die erger leed voorkwamen.


Larsson scoort de gelijkmaker

Gaandeweg de tweede helft leken beide teams genoegen te nemen met het gelijke spel. Het doelpunt van de Engelsen in de slotfase kwam dan ook letterlijk uit de lucht vallen. Invaller Steven Gerrard (voor Rooney) schoot Engeland voorbij Zweden en leek historie te schrijven; na 38 jaar winst op Zweden.

Henrik Larsson gooide een paar minuten later roet in het eten. Een verre ingooi van Edman leek langs alles en iedereen te gaan. Larsson kon echter nog net een tikje tegen de bal geven en zorgde daarmee voor een 2-2 eindstand na een attractieve strijd. De Scandinaviërs nemen het in de achtste finale op tegen Duitsland.