FRANKFURT - Zonder een klein elftal aan bepalende spelers strijden het Nederlands elftal en Argentinië woensdagavond in Frankfurt om de groepszege. De sterk gedevalueerde ontmoeting lijkt in niets op de twee prachtige duels die beide ploegen eerder op een WK afwerkten.

Wie herinnert zich niet die mooie WK-finale van 1978 toen Rob Rensenbrink van dichtbij de paal raakte en Mario Kempkes zijn ploeg voor eigen publiek in de extra tijd de winst bezorgde?

Het antwoord van Oranje liet twintig jaar op zich wachten. Met waarschijnlijk het mooiste Nederlandse doelpunt ooit op een WK schoot Dennis Bergkamp zijn ploeg in het Velodrome van Marseille naar de halve finale.

Liefhebber

Liefhebber als hij is, betreurt Marco van Basten eveneens dat de ontmoeting met Argentinië veel aan waarde heeft verloren. Met het oog op de achtste finales wil de bondscoach echter ook niet met Arjen Robben, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel en John Heitinga beginnen. Dit vijftal moet bij een volgende gele kaart in de tweede ronde geschorst toekijken. In de tweede ronde vervallen de 'enkele' boekingen uit de groepsduels.

Khalid Boulahrouz heeft ook al een gele kaart, maar start wel. "Hij heeft nog heel weinig gespeeld", aldus Van Basten. "Wie willen hem graag aan het werk zien."

José Pekerman

Bondscoach José Pekerman houdt sterspelers als Hernan Crespo, Javier Saviola en Gabriel Heinze aan de kant. Ook de lichtgeblesseerde Luis Gonzales krijgt rust. De Argentijnse oefenmeester overweegt serieus om ook zonder spelmaker Juan Roman Riquelme en aanvoerder Juan Pablo Sorin te beginnen.

Voordelen

Hoewel Van Basten en Pekerman bezweren dat ze wel degelijk waarde hechten aan de groepswinst, biedt ook een tweede eindklassering in groep C voordelen. Die positie brengt de ploeg zondag naar Nürnberg, de stad waar Argentinië tijdens het WK verblijft. De groepswinnaar heeft een dag minder rust en vervolgt het toernooi zaterdag al in Leipzig, dat ook voor Oranje en Argentinië veel verder weg ligt dan Nürnberg.


Pekerman overweegt om sterren als Crespo en Sorin tegen Oranje op de bank te houden

Bij aanvang van het duel weten Nederland en Argentinië al de eindstand in groep D. Daarin strijden Portugal, Mexico en Angola om de bovenste twee plaatsen. Iran is al uitgeschakeld.

Progressie

Van Basten: "Het maakt mij echt niet uit tegen wie we in de volgende ronde spelen. Dat zien we dan wel weer. Ik vind de groepswinst ook niet het belangrijkste. We moeten wel progressie maken. Ik wil tegen Argentinië zien dat sommige dingen beter gaan. Dan ben ik tevreden."

Ongeacht de status van de ontmoeting blijft de laatste groepswedstrijd wel belangrijk voor supporters. Nederlandse fans maken er tijdens het WK een gewoonte van om ook zonder kaartje naar Duitsland te reizen. De politie van Frankfurt houdt rekening met zeventigduizend Nederlanders fans. De meeste supporters zullen de wedstrijd vanaf een groot beeldscherm in het centrum van de stad bekijken. Kaartjes op de zwarte markt kosten namelijk nog steeds 1200 euro.

Vermoedelijke opstelling:

Nederland: Van der Sar; Jaliens, Boulahrouz, Ooijer en De Cler; Van der Vaart, Sneijder en Cocu; Van Persie, Van Nistelrooij en Kuijt.

Argentinië: Abbondanzieri; Burdisso, Ayala, Milito en Sorin; Cambiasso, Mascherano, Riquelme en Rodrigues; Teves en Cruz.