ROTTERDAM - Eredivisieclub Sparta heeft een kort geding aangespannen tegen ex-profvoetballer Niels Kokmeijer. Daarin eist de Rotterdamse clubleiding opheffing van het beslag dat de oud-speler van Go Ahead Eagles heeft laten leggen op de bankrekeningen van Sparta. De claim van Kokmeijer bedraagt 850.000 euro.

"Indien het beslag van kracht blijft, kan Sparta over de maand juni onder meer niet voldoen aan de salarisverplichtingen aan haar werknemers", liet directeur Peter Bonthuis weten. "Daarom hebben we gevraagd om een spoedprocedure bij de Voorzieningenrechter in Amsterdam. Ik denk dat het belang van 75 medewerkers zwaarder weegt dan het belang van een individu. Kokmeijer kan zijn claim bovendien ook bij andere partijen neerleggen."

Een datum voor het kort geding is nog niet vastgesteld. Sparta hoopt dat de zaak zo snel mogelijk op de rol komt.

Schadevergoeding

Kokmeijer (28) eist een forse schadevergoeding voor de zeer zware beenblessure die hij in december 2004 in een duel met Sparta opliep. Door een brute charge van tegenstander Rachid Bouaouzan moest de aanvaller zijn loopbaan als profvoetballer beëindigen.

"We vinden deze claim van Kokmeijer veel te ver gaan en bovendien veel te hoog", liet Bonthuis weten. "Hij vindt dat wij als werkgever van Bouaouzan aansprakelijk zijn voor de schade die hij heeft geleden. Dat bestrijden wij echter. Wij hebben Bouaouzan nooit gevraagd om een dergelijke overtreding te maken. We zijn hiervoor ook niet verzekerd. Dat kan ook helemaal niet."

Celstraf

De Spartaan werd eind vorige maand door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij was in hoger beroep gegaan nadat de rechtbank in Rotterdam hem eerder een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een werkstraf van 200 uur had opgelegd.

Ook Bouaouzan is volgens Bonthuis niet verzekerd voor dit soort incidenten. "In het vonnis wordt van opzet gesproken. Dat kun je niet verzekeren", aldus Bonthuis.

De KNVB schorste Bouaouzan voor twaalf duels waarvan, twee wedstrijden voorwaardelijk. Ook Sparta legde hem een disciplinaire straf op.

Geen boodschap

Kokmeijer liet na de beslaglegging weten dat hij geen boodschap heeft aan de mogelijke liquiditeitsproblemen bij Sparta. "Ik kan daar geen oordeel over geven. Ik heb geen inzicht in de financiële huishouding van Sparta."