BERLIJN - Na een uitstekende start (Klose scoorde in de derde minuut) was het verzet van Ecuador dinsdag al snel gebroken. Nog voor de pauze was Klose ook verantwoordelijk voor de 0-2, en met de snelle 0-3 van Podolski na rust was het duel gespeeld.


De aanhang van Die Mannschaft steunde het nationale team door middel van een grote vlag

Een betere start konden de Duitsers zich dinsdagmiddag niet wensen. Een afgeslagen corner werd door rechtsback Friedrich opnieuw ingebracht. Mertesacker gaf hoog voor op Schweinsteiger, die knap terug legde op Klose. De goaltjesdief van Werden Bremen schoot zijn derde treffer op dit WK binnen, waardoor hij met de Spanjaard Torres de topscorerslijst aanvoert.

Coach Suárez moest noodgedwongen vijf wijzigingen doorvoeren in zijn startopstelling. Ecuador plaatste zich na de 3-0 overwinning op Costa Rica voor de tweede ronde, maar hield daar enkele blessures en schorsingen aan over.

Slow starters

Ook de Duitsers, toernooivoetballers bij uitstek, hadden zich al geplaatst voor de volgende ronde. Waar de Oosterburen normaal gesproken 'slow starters' zijn was de buit dit jaar na twee wedstrijden al binnen. Qua spel worden de Duitsers elke wedstrijd beter. Tegen Costa Rica oogde het nog onwenning. De Polen werden al met meer bravoure bestreden en tegen Ecuador liet de ploeg van Klinsmann in de eerste helft zien dat ze in staat zijn ver te komen op dit toernooi.

Tenorio

Ecuador liet in zijn eerste twee duels zien te beschikken over scorende spitsen. Zowel Tenorio als Delgado waren in beide groepduels trefzeker. Eerstgenoemde speelt niet, hij kampt met een enkelblessure. Aan de andere kant stond Phillip Lahm. De linksback is de beste speler uit het Duitse kamp op dit toernooi. Als verdediger bijna niet te kloppen en aanvallend levensgevaarlijk met zijn rechterbeen.


Felix Borja houdt Robert Huth achter zich

Scheidsrechter Ivanov floot zijn tweede duel op dit WK. De Rus leidde eerder het duel tussen Frankrijk en Zwitserland. Daar deelde hij acht gele kaarten uit. Ecuador en Duitsland waren gewaarschuwd.

Schneider

Veel gevaarlijke momenten waren er niet voor beide doelen na de snelle openingstreffer van Klose. Na 18 minuten stoomde Lahm weer eens op als Roberto Carlos in zijn beste dagen. Met zijn zwakker linkerbeen zette hij strak voor op Schneider, die hoog over schoot.

De Ecuadorianen tikten geduldig rond en maakten geen moment de indruk zich druk te maken om de achterstand. De Zuid-Amerikanen waren al verzekerd van de volgende ronde en leken het duel met de Duitsers vooral zonder schade uit te willen spelen.

Timing

Klose toonde zijn vorm door in de slotfase van de eerste helft een wippertje van Schneider te promoveren tot schot op doel. Zijn inzet was te hoog, maar de timing om de bal te trappen getuigde van vertrouwen in eigen kunnen.


Onder aanvoering van Ballack ontpoppen de Duitsers zich tot titelkandidaat

In de laatste minuut voor de pauze liet Ballack zijn klasse zien. De aanvoerder kon in de eerste helft nog niet echt imponeren maar de pass waaruit hij Klose 2-0 liet scoren getuigde van grote klasse. Klose hoefde alleen nog keeper Mora te passeren om zijn tweede treffer aan te tekenen, wat hij dan ook niet na liet.

Wandeltempo

Ook na de hervatting leek La Tricolore genoegen te nemen met de achterstand. De ploeg van Luis Fernando Suárez speelde in wandeltempo de bal rond en de Duitsers maakten zich bij de 0-2 stand ook niet meer druk. Dat konden ze wél doen, toen Valencia op een volkomen onverwacht moment Ballack torpedeerde. De middenvelder stortte met een luide schreeuw ter aarde en het stadion richtte zijn woedde op de 'dader'. Ivanov toonde geel voor de onbesuisde tackle.

Ongrijpbaar

Nadat de captain had aangegeven verder te kunnen lieten de Duitsers voetballend weer eens wat zien. Opnieuw was het Philipp Lahm die ongrijpbaar voor de Noord-Amerikanen doorstoomde over de linkerkant. De back hield het overzicht en speelde Podolski voor zijn favoriete been aan. De nieuwe collega van Roy Mackaay verzuimde zijn eerste WK-treffer te maken.


De eerste WK-treffer van Podolski

Podolski rechtte de rug en zocht in de punt van de aanval naar zijn nieuwe kans. Die kwam er nadat Huth de bal onderschepte en via twee schijven werd Schneider gelanceerd. De rechter flankspeler zette perfect voor op Podolski, die ditmaal wel trefzeker was: 0-3. Het sprookje voor de van origine Poolse spits zou compleet zijn als hij een minuut na zijn treffer ook de volgende kans had verzilverd. De aanvaller wist echter niet voldoende kracht achter zijn schot te zetten, zodat Mora makkelijk kon redden.

Publiekswissel

Miroslav Klose werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald. De trefzekere spits werd door het publiek bedankt voor bewezen dienst. Jürgen Klinsmann leek na de overtreding van Valencia te beseffen dat het fysieke gestel van zijn sterspelers belangrijker is dan het uitbouwen van de score in een gewonnen wedstrijd. De bonscoach wisselde ook Schneider en Frings, om spelers als Neuville, Borowski en Asamoah speelminuten te gunnen.

Een spaarzaam spannend moment voor het doel van Jens Lehmann. Een vrije trap van Méndez scheerde over de lat. Ballack was namens het organiserende land in de tweede helft ook nog twee keer erg dichtbij, maar bleef zonder doelpunt.


Klose maakte indruk met zijn goals én met zijn salto

Het verzet van Ecuador was na de derde Duitse treffer duidelijk gebroken. Zij mogen zich op gaan maken voor het duel met de groepswinnaar van poule B. Dat duel vindt zondag plaats in Stuttgart. De Duitsers nemen het zaterdag in München op tegen de nr. 2 van poule B.