BARNEVELD - Zwemmer Bastiaan Tamminga heeft zaterdagavond bij de grandprixwedstrijd in Barneveld, de eerste in een serie van vier, het Nederlands kortebaanrecord op de 50 meter rugslag verbeterd.

De DWK'er tikte voor eigen publiek aan na 25,05 seconden. Daarmee was hij drietiende seconde sneller dan eind vorig jaar bij de EK in Antwerpen.

Vlinderbeenslag

Tamminga, die dit jaar doorbrak mede door zijn goede onderwatertechniek (vlinderbeenslag), raffelde de twee baantjes in België als startzwemmer van de 4x50 wissel af in 25,35. Hij verbeterde zich toen met 0,02 ten opzichte van de NK in Alphen aan den Rijn.

De progressie is nu aanzienlijker, wat in 2002 ook al op de langebaan (50 meter) opviel. Met zijn verrichting kwalificeerde Tamminga zich op deze afstand tevens voor de Europese titelstrijd, half december in de Oost-Duitse plaats Riesa.

In het thuisbadje (vijf banen slechts) van De Water Kip, waar prijzengeld van 4400 euro te verdelen viel en waar de tijd voor het eerst elektronisch werd gemeten, werden nog een aantal goede prestaties geleverd. Vlinderslagspecialist Stefan Aartsen voegde zich definitief bij de EK-ploeg door de 200 meter af te leggen in .57,86. Daarmee toonde de Rotterdamse student vormbehoud afdoende aan. Zijn winnende 54,13 op de 100 vlinder was niet genoeg. Concurrent Joris Keizer ontbrak in Barneveld. De Philips-profploeg van kopman Pieter van den Hoogenband bereidt zich voor op het wereldbekerseizoen, dat voor de Eindhovense zwemmers volgende maand in Australië begint. Het EK past niet in het programma.

De 50 vrij, waarop VDH Nederlands recordhouder is met 21,65, werd verrassend een prooi voor Gijs Damen. Hij bleef TZA-prof Johan Kenkhuis met een eindtijd van 22,81 een tiende voor. Het resultaat werd enigszins vertroebeld.

Mark Veens zwom in de serie 22,34 maar liet de finale aan zich voorbij gaan. Datzelfde deed de PSV'er na zijn 49,49 in de ochtend op de dubbele afstand. Hem was het slechts om vormbehoud te doen. Jeroen van den Berkt stelde met 22,62 in de series zijn kandidatuur voor een eventuele EK-estafette op de 4x50 vrij. De DWK'er kon dat persoonlijke record in de eindstrijd niet verder aanscherpen door een valse start.