ALKMAAR - Goed was het allemaal nog lang niet. Toch hield Co Adriaanse een tevreden gevoel over aan zijn eerste competitieduel als trainer van AZ.

Zijn nieuwe ploeg kreeg tijdens het gewonnen thuisduel met RBC (2-0) voor het eerst dit seizoen geen treffers tegen. Na een blik op de ranglijst concludeerde de oefenmeester bovendien dat het verschil met nummer vijf NAC nog maar drie puntjes bedraagt.

"Er valt wel iets te halen"

"Dat verschil valt te overbruggen", stelde Adriaanse. "Aan de andere kant besef ik ook heel goed dat we nog maar vier punten meer hebben dan nummer zestien Heerenveen. Toch denk ik dat er dit seizoen nog best wel iets te halen valt met AZ. Ik ben gekomen om van de club structureel een subtopper te maken. AZ wil graag weer een keer Europees gaan spelen. Dat hoeft dit seizoen nog niet, maar waarom zou je een jaar wachten als dat niet nodig is. We hebben aan het einde van het seizoen minimaal 55 punten nodig. Dat kan nog steeds."

AZ begon sterk aan de wedstrijd tegen het gepromoveerde RBC. De Alkmaarders kregen drie goede mogelijkheden maar alleen Barry van Galen scoorde. De middenvelder trof doel in de achttiende minuut.

"Te veel kracht verspild"

Na de openingstreffer verloor de thuisploeg de controle over de wedstrijd. "Het leek wel of we te veel kracht hadden verspild in de beginfase", stelde Adriaanse.

RBC kreeg slechts één uitgelezen mogelijkheid om van het verval bij de thuisclub te profiteren. Maseland verzuimde echter een fout van de Finse voorstopper Reini af te straffen. Na rust kwam de voorsprong van AZ niet meer in gevaar. Uitgerekend Buskermolen besliste de wedstrijd in de 67e minuut.

Uitgefloten

De middenvelder werd dit seizoen regelmatig uitgefloten door het Alkmaarse publiek. Met een hard schot via de onderkant van de lat haalde hij zijn gram. Na de wedstrijd werd hij bovendien gekroond tot man van de wedstrijd. "Leuk voor hem", zei Adriaanse. "Ik heb Buskermolen altijd een hele goede speler gevonden. Die indruk kreeg ik tijdens de trainingen bevestigd."

Blessure

Tegenvaller voor AZ was de blessure van clubtopscorer Perez. De spits moest afhaken met een enkelblessure. Gevreesd wordt voor een scheurtje in zijn enkelband.