STUTTGART - In een drijfnat Stuttgart heeft Spanje maandagavond geen steek laten vallen in haar tweede groepsduel op het Wereldkampioenschap. Al na acht minuten zette Mnari de verrassende 0-1 ruststand op het bord namens Tunesië. Spanje kwam in de tweede helft knap terug via goals van Raúl en Torres (2).

Bekijk video: Spanje viert feest Modem/ Breedband


Karim Haggui en Sergio Ramos strijden om de bal

Al vroeg in de wedstrijd kregen de aanvallend startende Spanjaarden een corner. Xavi Alonso kwam voor zijn man maar kopte naast. De speler van Liverpool maakte dit seizoen weinig speelminuten in de Premier League maar lijkt onder bondscoach Luis Aragonés verzekerd van een basisplaats.

Villa, tegen Oekraïne twee keer succesvol, was na vijf minuten dichtbij zijn derde treffer van het toernooi. De spits schoot echter in het zijnet. Tunesië schudde op zijn grondvesten en kreeg in de beginfase geen grip op de beweeglijke Spanjaarden.

Schouderduw

Tot de achtste minuut. Aanvoerder Bouazizi zette goed door, kreeg zelfs Puyol van de bal af via een fikse schouderduw en belandde in een woud van benen in het Spaanse strafschopgebied. Hierin hield hij na wat kap- en draaibewegingen het overzicht en bereikte Mnari. De aanvaller van FC Nürnberg had er twee pogingen voor nodig, maar uiteindelijk was Casillas geklopt: 0-1

Trabelsi

De voorsprong voor de Tunesiërs was verrassend. Spanje, superieur tegen Oekraïne, is qua individuele kwaliteiten verder dan de Afrikanen, maar verslikte zich maandagavond dus al snel in de lepe tegenstander. Trabelsi had het een paar minuten later nog spannender kunnen maken, maar de rechtsback vergat de bal mee te nemen in een counteraanval.


Trabelsi met een spectaculaire omhaal

Na de treffer bleef het spelbeeld ongewijzigd; Spanje zocht de vrije man en Tunesië loerde op een uitval. De defensie leunde op Hatem Trabelsi. De vertrekkende Ajacied is de meest ervaren speler in de laatste linie en moest constant handelend optreden om het Spaanse aanvalsspel een halt toe te roepen.

Kaarten

Aan het slot van de eerste helft bezondigden beide ploegen zich aan harde overtredingen. Dat kwam Puyol (Spanje) en Ayari (Tunesië) op gele kaarten te staan en daar mochten beide verdedigers mee in hun handen knijpen. Ook Trabelsi kwam in het boekje, wegens vasthouden.

De Tunesische supporters hielden hun adem in, toen Xabi Alonso uit een corner hard en geplaatst op doel kopte. Ayari stond goed opgesteld en ruimde bij de tweede paal op.


Jaziri, in de eerste helft een en al ijver, in een innig onderonsje met Casillas

Het Gottlieb-Daimler-Stadion, dat vrijdag tijdens de wedstrijd van Oranje nog een bolwerk van warmte was, kreeg vlak voor het rustsignaal te maken met grote buien. De spelers renden in een hoosbui de catacomben in.

Kletsnat veld

De spelers werden na de pauze getrakteerd op een flinke tegenvaller; de buien waren niet gestopt en hadden er een kletsnat veld van gemaakt. De Spaanse bondscoach moest ingrijpen en liet dit ook niet na; Raúl en Fábregas vervingen Senna en García. Fábregas, 19-jarige middenvelder van Arsenal, startte furieus en schoot een minuut na zijn entree hard op doelman Boumnijel, die niet wilde wijken voor de inzet van de Spanjaard.

Laatste troef

Al snel na rust zette Aragonés zijn laatste troef in. Villa, in het eerste bedrijf geen schim van de gevaarlijke spits die hij tegen Oekraine was, werd naar de kant gehaald. Joaquín verving hem. Een dug-out verder werd captain Bouazizi naar de kant gehaald. Ook Anayri werd gewisseld, en was hij het met die keuze duidelijk niet eens.

Meerwaarde

Nadat Fábregas al een aanwinst bleek voor het Spaanse middenveld, bewees ook invaller Raúl zijn meerwaarde. Joaquín (ook al een invaller) zette voor, Fábregas schoot op doel, Boumnijel werkte niet goed weg en Raúl was er als de kippen bij om zijn eerste doelpunt van dit WK aan te tekenen.

Fris

Veel spelers van Tunesië speelden dit seizoen weinig minuten mee bij hun club. Bondscoaches zien dat vaak als voordeel, omdat de voetballers dan 'fris' op het eindtoernooi kunnen acteren. Bij de Tunesiërs was dit niet het geval, want naarmate de tweede helft vorderde namen de krachten en de longinhoud af bij de ploeg van bondscoach Lemerre.

Torres

Het team liep op zijn tenen en zag de Spanjaarden met nog een kwartier op de klok op voorsprong komen. Fábregas zette Torres met een grandioze steekpass vrij voor de Tunesische keeper. De spits van Atletico Madrid kende geen genade met de Noord-Afrikanen en tikte de bal na een passeerbeweging in het lege doel.


Fernando Torres is na zijn goals tegen Tunesië topscorer van het toernooi

Boumnijel, de oudste speler van het toernooi, hield zijn team in de wedstrijd door vlak voor tijd oog in oog met Torres niet te capituleren. In de slotminuut moest hij alsnog toegeven aan de Spaanse furie. Torres mocht aanleggen vanaf elf meter en faalde niet. De penalty was erg slecht ingeschoten, maar Boumnijel had het geluk niet aan zijn zijde.

Hiermee kwam voor de Spanjaarden een einde aan een slechte wedstrijd. De ploeg is door dit resultaat verzekerd van de tweede ronde.