HAMBURG - Oekraïne doet weer mee op de wereldtitelstrijd voetbal in Duitsland. Maandag won het elftal van bondscoach Blochin met 4-0 van Saudi-Arabië. Eerder verloor het met 0-4 van Spanje. Men zou kunnen zeggen dat het land weer in balans is.

Kenners als bijvoorbeeld het Duitse fenomeen Franz Beckenbauer hadden de Oekraïne vooraf ingeschat als een outsider met titelkansen. Dat zullen ze na het debacle tegen Spanje niet meer zo snel doen. Toch was het optreden bij zijn tweede optreden van Blochins team bij vlagen goed te noemen.


De Oekraïners waren de Saudi's dikwijls te snel af. Hier wordt Andriy Nesmachnyi gelanceerd door Ahmed Dokhi

Blochin had zijn elftal op vier plaatsen gewijzigd. Met het inzetten van bijvoorbeeld Rebrov en Kalinitsjenko had de trainer een gouden hand. Beiden scoorden niet alleen, ook was Kalinitsjenko in het midden nog eens één brok dynamiek. Met het duel met Tunesië voor de boeg heeft de Oekraïne daardoor inmiddels weer alle kans op het bereiken van de volgende fase.

Weinig tegentreffers

Sterk spel van de Oekraïne is ook niet zo vreemd. Het land kwam al moeiteloos door de kwalificatie, met zeer weinig tegentreffers. Misschien was daarom de afgang tegen Spanje eerder een incident dan de opleving tegen Saudi-Arabië. Al was het formaat van de tegenstander natuurlijk niet indrukwekkend.


Serhiy Rebrov schoot van grote afstand de 0-2 binnen

Toch had Oekraïne nog vaker kunnen scoren. Met een stevig tempo en veel pressie werd de tegenstander elk initiatief ontnomen. Het leidde voor rust al tot de ene mogelijkheid na de andere. Een Sjevtsjenko in topvorm had alleen in het eerste deel al twee keer gescoord.

De van Milan naar Chelsea vertrekkende spits is echter nog niet in goeden doen doordat tot voor kort een knieblessure hem parten speelde. In het eerste duel kwam hij in het geheel niet in het stuk voor. Nu was dat al een stuk beter. Wellicht geholpen door een enkele dagen eerder aangemeten kort geknipt kapsel was hij wel voortdurend bij gevaarlijke situaties betrokken.


Oleksandr hield zijn doel schoon

Eén keer scoorde Sjevtsjenko. Onmiddellijk na de rust kopte de superspits de 3-0 in. Bij het vierde en laatste doelpunt, van de alom aanwezige Kalinitsjenko, was hij verantwoordelijk voor de voorbereiding. De eerste twee treffers van de Oekraïne waren gemaakt door Roesol en Rebrov. De eerste deed het met een intikkertje, de laatste met een schot van afstand.

Blochin

Het optreden van Oekraïne doet denken aan een sprookje. Dat zei althans de coach van het land, Oleg Blochin. "Iets lelijks verandert ineens in iets heel moois. We doen weer mee op dit toernooi. De volgende ronde is nu ons doel."

"We hebben het geweldig gedaan", zei Blochin. "We wisten dat we ons geen misstap meer konden veroorloven. De spelers wisten wat hen te doen stond. Ze hebben gedaan wat ik van ze had verwacht."

Aanvaller Andrei Voronin sloot zich bij de woorden van zijn trainer aan. "We schaamden ons voor onze eerste wedstrijd. Vandaag hebben we het één en ander rechtgezet. Ook hadden we eindelijk het geluk aan onze kant. Dat heeft eveneens geholpen."