ROME - Het onderzoek naar mogelijke fraude in het Italiaanse voetbal is maandag afgerond. Francesco Borrelli, de leider van het onderzoek, leverde de resultaten van zijn bevindingen in bij de aanklager van de Italiaanse voetbalbond. Hij verklaarde wel fraude te zijn tegengekomen, maar dat het Italiaanse voetbal niet volledig rot en corrupt was.

Het Italiaanse voetbal kwam in opspraak, toen media weergaves van telefoongesprekken afdrukten tussen een voormalig directeur van Juventus en officials van de Italiaanse voetbalbond.

Juventus zou bevoordeeld zijn bij de aanstelling van arbiters. Inmiddels richt het onderzoek zich op meer zaken en zijn ook clubs als AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma genoemd in het schandaal.

WK-finale

Borrelli gaf aan dat zijn rapport zo'n 180 tot 190 pagina's telt. Verdere details wilde hij niet kwijt. "De Italiaanse voetbalwereld is echt niet helemaal rot, sommige onderdelen van de branche wel", verklaarde de onderzoeker, die in de jaren negentig al naam maakte met de operatie 'Schone handen'. Borrelli ondervroeg officials, spelers, trainers en scheidsrechters in de afgelopen zes weken.

Naar verwachting zal voor vrijdag duidelijk zijn wie zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. De rechtszaken beginnen waarschijnlijk op 26 of 27 juni. Die worden onderbroken tussen 7 en 9 juli, het weekeinde van de WK-finale.