BORDEAUX - De Franse oud-wielrenner Laurent Roux heeft maandag voor een rechtbank in Bordeaux uitgebreid uitgelegd met wat voor dopingpraktijken hij zich tijdens zijn actieve loopbaan bezighield. Roux moet zich met 22 andere verdachten verantwoorden voor handel in dope.

"Epo, groeihormoon, cortisonen... Ik heb alles gebruikt wat destijds gangbaar was in het peloton", verklaarde de 33-jarige Roux voor de correctionele rechtbank van Bordeaux. "Iedereen deed het." Roux, winnaar van de Ronde van de Toekomst in 1997, reed in zijn loopbaan voor de Franse ploegen Castorama, Casino en Jean Delatour en het Nederlandse TVM.

Permitteren

"De allergrootsten gebruikten dingen die ik me met mijn salaris niet kon permitteren", vervolgde Roux. "Ze lieten zich synthetische hemoglobine toedienen en ondergingen bloedtransfusies, zaken waarmee ik me nooit heb ingelaten."

Roux legde uit dat in de jaren 90 de Franse wielrenners stuk voor stuk een grens hebben overschreden vanwege de enorme druk van ploegleiders en sponsors, die coureurs uit andere landen steeds harder zagen fietsen. "Ik weet zeker dat ik een evolutie in doping heb meegemaakt. Renners gingen aan artsen vragen al het nodige te doen om de buitenlandse renners te achterhalen."

Roux wordt verdacht van handel in verboden producten. Bij invallen werden 3000 ampullen met de zogenoemde Pot Belge gevonden, een mix van cocaïne, amfetaminen, pijnstillers en heroïne. Die zouden in Nederland en België zijn vervaardigd voor de Franse markt van vooral amateurrenners. Onder de verdachten bevinden zich ook oud-ploegleider Laurent Biondi en voormalig mountainbiker Christophe Dupouey.