DORTMUND - Zwitserland heeft maandag een belangrijke stap gezet richting de achtste finales van het WK. In Dortmund versloeg de ploeg van Jakob Kuhn in een open wedstrijd Togo met 2-0. Frei en Barnetta scoorden voor de Zwitsers. Zwitserland en Zuid-Korea ontmoeten elkaar op vrijdag 23 juni. Zwitserland, Zuid-Korea en Frankrijk maken in groep G nog kans om de volgende ronde te bereiken. Otto Pfister kwam met zijn Togo om te leren, en dat hebben ze volgens de coach ook gedaan.

De Zwitsers en Zuid-Koreanen hebben in groep G de beste papieren om de achtste finales te halen. Beide landen hebben na twee groepswedstrijden vier punten. Frankrijk, nummer drie, heeft twee punten en ontmoet in de laatste wedstrijd Togo. Het Afrikaanse land is al uitgeschakeld.


Frei scoort. Keeper Agassa blijft met lege handen achter

Van de Afrikanen was het al een meevaller dat ze nog op het veld stonden. Vooraf waren er speculaties over een eventuele staking en lieten de spelers zelfs uit protest hun eerste vlucht van het trainingskamp richting Dortmund schieten. Dit alles als gevolg van ruzie om premies.

Kort voor begin van het toernooi stapte coach Otto Pfister al op, omdat hij de voorbereiding inmiddels een aanfluiting vond. Bij het eerste duel, tegen Advocaats Zuid-Korea (2-1) zat hij ineens weer op de bank bij de debutant. Zijn Nederlandse assistent Piet Hamberg speelde het spel niet mee en keerde niet terug.


Zwitsers verslaan Togo in een open wedstrijd

De Duitse coach verweet zijn spelers niets. "Ik begrijp ze heel goed en laat ze niet opnieuw in de steek", zei hij, nadat er eindelijk richting Dortmund was gevlogen. Door de bemoeienis van de regering werd uiteindelijk een oplossing gevonden in het conflict.

Kansen kreeg Togo wel tegen Zwitserland, met oud-PSV'er Vogel in de basis. Mohamed Kader en Dossevi misten echter. Bovendien weigerde de Paraguyaanse arbiter Amarilla de bal op de stip te leggen na een overtreding van Müller op de gevaarlijke Adebayor.

Niet ontevreden

Coach Otto Pfister was na het verlies niet geheel ontevreden. "We waren hier om te leren. Dat hebben we gedaan." Ook prees hij de tegenstander. "Vergeleken met ons is Zwitserland een grote voetbalnatie. Desondanks hebben wij tenminste net zo veel kansen gekregen. Het verschil was dat de Zwitsers de mogelijkheden hebben benut en wij niet."

Kobi Kuhn van Zwitserland had meer kritiek. "Ik ben blij met de zege, maar we hadden er meer moeten uithalen. In de tweede helft hebben we te weinig geprofiteerd van de ruimte die we kregen. Gelukkig kwam kort voor tijd nog die beslissende treffer."