ARNHEM - Aad de Mos (59) keert terug in het Nederlandse profvoetbal. De Hagenaar treedt in dienst van Vitesse. Hij heeft een contract voor een jaar getekend, met een optie voor nog een seizoen. De oud-coach van onder meer Ajax, KV Mechelen, Anderlecht en PSV wordt maandagmiddag in het Gelredome gepresenteerd.

De Mos is in Arnhem de opvolger van Edward Sturing, die na het afgelopen seizoen vrijwillig vertrok bij Vitesse. De zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach duurde daarna relatief lang. De clubleiding wilde een 'type Co Adriaanse' aanstellen, ook al omdat de spelersgroep een voorkeur had uitgesproken voor een "oudere, ervaren trainer die boven de groep staat".

Pieter Huistra en Dick de Boer gaan de nieuwe hoofdtrainer Aad de Mos assisteren. Huistra was vorig seizoen al assistent-trainer onder Sturing. De Boer had in het verleden onder meer het eerste elftal van Cambuur Leeuwarden en FC Volendam onder zijn hoede. Ook was hij een tijdje hoofd opleidingen bij FC Utrecht. Zijn laatste functie was assistent bij het nationale elftal van Zimbabwe.

Play-offs

De Mos heeft zichzelf als doel gesteld komend seizoen deelname aan de play-offs in de eredivisie af te dwingen. Daarvoor dient Vitesse bij de eerste negen ploegen op de ranglijst te eindigen. "Dat moet zeker haalbaar zijn", aldus de nieuwe trainer. "Vitesse is een club waar veel meer uit te halen valt dan de laatste jaren is gebeurd."

Boskamp

Technisch directeur Jan Streuer wilde Johan Boskamp als trainer binnenhalen. Die benoeming ging echter niet door, omdat de oud-Feyenoorder niet over de vereiste trainersdiploma's voor de eredivisie bleek te beschikken. De KNVB weigerde Boskamp dispensatie te verlenen.

Van Hanegem

Willem van Hanegem behoorde eveneens tot de kandidaten bij Vitesse. De oud-international liet echter weten geen trek te hebben in de trainersfunctie bij de Arnhemse club. Ook Foppe de Haan, bondscoach van onder meer Jong Oranje, wees Vitesse om persoonlijke redenen af. Uiteindelijk kwam Streuer bij Aad de Mos uit.

De voormalige speler van onder meer ADO Den Haag en Excelsior was bijna twaalf jaar geleden voor het laatst werkzaam in de eredivisie. In oktober 1994 werd hij bij PSV ontslagen. Daarna had De Mos vele werkgevers.

Als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten vervulde hij in het seizoen 2004-2005 zijn laatste hoofdrol in de voetballerij. Daarna was hij voornamelijk actief als voetbalanalist in België en Nederland. Bij het WK voetbal in Duitsland fungeert hij als studiodeskundige bij de NOS.

De Mos, een fanatieke langeafstandloper, is ook betrokken bij het driemansbedrijf Mos Management Sport, dat wordt geleid door zijn dochter Tessa. Dit bureau in Eindhoven spoort jonge voetbaltalenten op, die begeleiding kunnen krijgen op sportief, sociaal en juridisch gebied. "Maar als ik weer een club kan trainen, aarzel ik geen seconde", laat De Mos op zijn eigen website weten. "Ik moet het gras onder mijn voeten voelen om perfect gelukkig te zijn."

De erelijst van De Mos telt vier landstitels (twee met Ajax, een met KV Mechelen, een met Anderlecht), twee nationale bekers (met Ajax en KV Mechelen) een Europa Cup voor bekerwinnaars (met KV Mechelen) en een Europese SuperCup (met KV Mechelen). Zijn laatste hoofdprijs won hij in 1990 met Anderlecht (landstitel). De Mos werd in zijn lange trainersloopbaan negen keer ontslagen.

Due

Vitesse heeft zich maandag voor komend seizoen ook versterkt met een nieuwe linkerspits: Anders Due. De 24-jarige Deen komt over van Nordsjaelland. Due tekende een contract voor vier seizoenen. Due is de derde aankoop van Vitesse. Eerder versterkten de Arnhemmers zich met Civard Sprockel en Sebastien Sansoni.