KUALA LUMPUR - De Nederlandse hockeyers zijn met een nederlaag begonnen aan het invitatietoernooi om de Sultan Azlan Shah Cup in Maleisië. Oranje ging maandag in de openingswedstrijd met 2-3 onderuit tegen Pakistan.

De Nederlandse treffers kwamen op naam van Floris Evers (1-1) en Roderick Weusthof (2-3). De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans speelt dinsdag in Kuala Lumpur tegen Argentinië.

Slordig

De keuzeheer uit Oegstgeest was ondanks de nederlaag niet ontevreden over het optreden van zijn manschappen, de eerste interland van Oranje in een halfjaar. "We hebben heel dominant gespeeld", liet Oltmans weten. "Ik heb veertien grote kansen voor ons geteld en we hebben bovendien vijf strafcorners afgedwongen. We waren echter heel slordig in de afronding."

Het rendement van Pakistan was veel hoger. De Aziatische ploeg had aan vijf kansen genoeg om drie doelpunten te maken. De drievoudige winnaar van het achtlandentoenooi in Maleisië had de afgelopen vier jaar niet gewonnen van Oranje.

Blessure

Nederland, met Klaas Veering in het doel, speelde maandag zonder Nick Meijer (handblessure) en Teun Rohof. De laatste heeft tijdens de training in Kuala Lumpur een polsblessure opgelopen. De nieuwe speler van Amsterdam is maandag naar huis teruggekeerd.

Hij kan waarschijnlijk over een paar weken weer aansluiten bij Oranje, dat zich voorbereidt op de Champions Trophy in Spanje (eind juli) en het WK in Duitsland (begin september). Eby Kessing (Bloemendaal) is als vervanger van Rohof naar Maleisië gereisd.