LEIPZIG - Eind jaren '90 maakte Frankrijk de dienst uit op de eindtoernooien. Met grotendeels dezelfde spelersgroep is de magie anno 2006 compleet verdwenen. In een matig maar spannend duel heeft Dick Advocaat voor een stunt gezorgd door met Zuid-Korea een punt te pakken tegen de ploeg van Raymond Domenech. De Fransen oogden vermoeid, ongeïnspireerd en stelden zwaar teleur. Tegen Togo is kwalificatie voor de tweede ronde nog wel mogelijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Zidane ontgoocheld

De start van het duel met Zuid-Korea was hoopgevend. Beide ploegen hadden aanvallende intenties, de Fransen zorgden voor meer dreiging vanwege de individuele kwaliteiten. Tien minuten na de aftrap stoomden de Fransen op richting het doel van keeper Lee. Het schot van Wiltord werd aangeraakt door een Koreaans been. Enigszins fortuinlijk belandde de bal in de voeten van Henry, die op soepele wijze de openingstreffer binnenschoof.


Henry reageert attent na het geblokte schot van Wiltord

Een bevrijdende treffer voor de Fransen, want het land had al vier WK-duels niet gescoord. Petit was in 1998 in de finale tegen Brazilië voor het laatst trefzeker. Op het WK in 2002 dropen de Fransen al na de eerste ronde af, zonder een doelpunt te hebben gemaakt.


Opluchting bij de Fransen na de openingstreffer

De spelers van Les Bleus leken bij tijd en wijle onder grote druk te staan. Zo kopte William Gallas, ervaren verdediger van Chelsea, een uittrap van de Koreaanse keeper bijna over zijn eigen doelman. Barthez zag tot zijn opluchting de inschattingsfout van zijn voorstopper naast het doel eindigen.

Gevaarlijk

Zo dichtbij kwamen de Koreanen op eigen initiatief nog niet. Halverwege de eerste helft kon er nog geen Koreaans schot op doel genoteerd worden. Aan de andere kant was Zidane dreigend met een kopbal, maar de poging miste zijn doel. Henry etaleerde een minuut later zijn klasse, maar de spits van Arsenal - zwaar gehinderd - wachtte te lang met uithalen, zodat de marge één bleef.

Viera

Na een half uur leken de Fransen dan toch op een 2-0 voorsprong te komen. Viera kopte een loepzuivere corner van Zidane op het Koreaanse doel. Of keeper Lee de bal voor of achter de lijn stopte was niet duidelijk te zien. Scheidsrechter Archundia liet doorspelen.

Met het rustsignaal in zicht toonden de Koreanen zich steeds gevaarlijker. Het duurde ruim een half uur voordat de ploeg van Advocaat het oogwit van Barthez kon zien. Een vrije trap werd door iedereen gemist en stuiterde centimeters voorbij de paal.


Zidane, bezig aan zijn afscheidstoernee, leek in niets meer op de baltovenaar van weleer

Frankrijk, wereldkampioen in 1998, en Zuid Korea, de verrassing van de vorige editie, maakten ook in de tweede helft de verwachtingen nooit waar. Het duurde dan ook tien minuten voordat een van de ploegen een aanvallend initiatief nam. Viera kopte van dichtbij in de handen van Lee. De inzet deed er op dat moment al niet meer toe, omdat de middenvelder van Juventus zou hebben geduwd.

Brancard

Vieira en Ho Lee stonden in één actie symbool voor het niveau van de wedstrijd. In plaats van de bal kopten de middenvelders met de hoofden op elkaar, wat tot een blessurebehandeling leidde. De botsing betekende voor Ho Lee zijn laatste activiteit op het veld. Hij werd met een brancard afgevoerd.

Boogbal

Ribeiry, Frans speler van het jaar, viel in de tweede helft in voor Wiltord en zorgde met enkele gedurfde acties voor wat leven in de wedstrijd. Een ander talent, Malouda, toonde ook aan over een fijnzinnig gevoel in het rechterbeen te beschikken. De middenvelder probeerde het een kwartier voor tijd van afstand, maar zijn boogbal zette te laat de daling in.

Ji-Sung Park

Angstvallig verdedigen kwam Frankrijk in het laatste deel van de wedstrijd duur te staan. Manchester United-middenvelder Ji-Sung Park lobde zijn land naar 1-1. Advocaat en de Koreanen op de tribunes wisten niet wat hen overkwam.


Gallas kan niet op tijd ruimen. Barthez en Park kijken gespannen toe

Het antwoord van de Fransen was veelzeggend. Met alle tijd van de wereld legde Patrick Viera op de rand van het strafschopgebied aan voor een hard schot op doel. Naar zijn inzet wordt in Leipzig nog steeds gezocht. Zijn maatje Henry mikte een minuut later wel op het doel, maar Lee redde fantastisch.


De Koreaanse helden bedanken het publiek

De frustraties liepen hoog op bij de Fransen. Zinedine Zidane kreeg geel na een onnodige overtreding op de hakken van een Koreaanse speler. De boeking betekende een wedstrijd schorsing voor de speler van Real Madrid. Als de Fransen stranden in de eerste ronde, betekende de remise met de Koreanen het einde van de loopbaan van Zidane, die vooraf al aangaf zijn laatste kunstje in Duitsland op te gaan voeren.

Het zou een trieste apotheose zijn van een groot voetballer. Maar zover is het nog niet, met een overwinning op Togo is er nog van alles mogelijk.