EINDHOVEN - De selectie van Rabobank voor de Ronde van Frankrijk kent geen verrassingen. De ploegleiding gaf zondag de namen van de negen renners vrij die vanaf 1 juli aan de Tour deelnemen. Onder hen vijf Nederlanders: Michael Boogerd, Erik Dekker, Pieter Weening, Joost Posthuma en debutant Thomas Dekker.

De Spanjaarden Oscar Freire en Juan Antonio Flecha, de Rus Denis Mentsjov en de Deen Michael Rasmussen completeren de selectie. Bram de Groot en de Spanjaard Pedro Horrillo zijn de reserves.

Erik Dekker is de meest ervaren renner van de ploeg als het Tourdeelnames betreft. Hij begint aan zijn twaalfde Ronde van Frankrijk. Michael Boogerd staat voor de elfde keer aan het vertrek.

Mentsjov

Normaal gesproken is Denis Mentsjov Rabo's hoop voor het klassement. De Rus won vorig jaar de Ronde van Spanje nadat de Spaanse winnaar Roberto Heras was geschrapt als winnaar wegens overtreding van de dopingregels. Mentsjov won onlangs een rit in de Dauphiné Libéré, zoals Oscar Freire vrijdag een etappe won in de Ronde van Zwitserland.

Freire

De drievoudig wereldkampioen wordt door ploegleider Erik Breukink niet zozeer als een man voor de massasprints gezien als wel een renner voor etappes met een lichtglooiend profiel. "Oscar kan in de heuvels lang mee. Hij zal zich meer op dat soort ritten moeten richten dan op sprints tegen Boonen of McEwen", aldus Breukink.

Het aantal Nederlanders in de Tour is nog niet bekend. Koos Moerenhout (Phonak) is inmiddels zeker van deelname. Andere kandidaten - Steven de Jongh, Bram Tankink (beiden Quick-Step), Maarten den Bakker (Milram) en Leon van Bon (Davitamon-Lotto) krijgen de komende week uitsluitsel.