NEURENBERG - Japan en Kroatië hebben zondagmiddag in Neurenberg de punten gedeeld. In het Frankenstadion scoorden beide ploegen niet; 0-0. Doelman Kawaguchi hield in de eerste helft Japan overeind door een penalty te stoppen. Japan moet in de laatste groepswedstrijd winnen van titelverdediger Brazilië om nog kans te maken om een plek in de achtste finale.


Kawaguchi houdt Japan overeind met een mooie redding

Japan, wederom zonder Shinji Ono, verloor eerder dit WK al met 3-1 van Australië. De formatie begon aan het duel met Kroatië met de beste bedoelingen, maar de aanvalslinie van de Japanners was simpelweg te zwak om de voetballers uit de Balkan echt op de pijnbank te leggen.

Penalty

Sterker, de ploeg van bondscoach Zlatko Kranjcar kreeg in de 22e minuut de grootste kans van de wedstrijd. Srna versierde een penalty door tegen zijn Aziatische opponent aan te lopen en vervolgens met een sierlijke duik op de grasmat te ploffen. De Belgische arbiter De Bleeckere trapte erin een gaf Kroatië een strafschop. De inzet van Srna werd echter gekeerd door Kawaguchi.


Josip Simunic rekt de kuit op van de moegestreden Alessandro Santos

Voor de neutrale toeschouwer was het zonde dat de vedette van Sjaktar Donetsk faalde, want daardoor brak de wedstrijd niet open.

Fantasieloos

Zowel de Kroaten als Japanners bleven de bal in een laag tempo fantasieloos rondspelen, waardoor er in de eerste helft weinig kansen werden gecreëerd. Niko Kranjcar zorgde nog voor wat opwinding door vanaf 25 meter op de paal te poeieren.


Prso zoekt verkoeling in het snikhete Frankenstadion

Na de pauze kregen de 41.000 toeschouwers in het Franken-stadion iets meer waar voor hun geld. De Braziliaanse bondscoach Zico gaf zijn Japanse spelers de opdracht de aanval te zoeken, aangezien de Aziaten alleen gebaat waren bij een zege. In de 52e minuut leek die tactiek succes te hebben toen de Japanners eenvoudig door de Balkan-defensie sneden. Yanagisawa raakte de bal echter helemaal verkeerd, waardoor hij - met een leeg doel voor zijn neus - naast schoot. Terwijl Zico uit woede bijna met zijn hoofd tegen de dugout ramde, haalden de Kroaten opgelucht adem.

In het laatste halfuur drong Japan aan, maar bleken de Aziatische aanvallers simpelweg weg te zwak om de zege te mogen claimen. Kroatië, dat in het openingsduel van Brazilië verloor, acteerde ook matig maar mag hopen dat een zege op Australië (in de laatste groepswedstrijd) voldoende is voor een plek in de volgende ronde.