HINTERZARTEN/FREIBURG - Het Nederlands elftal krijgt woensdag tegen Argentinië een ander gezicht. Marco van Basten gaf zondag aan dat hij de voetballers die in één van de eerste twee groepsduels een gele kaart kregen, wil sparen. De geboekte spelers kunnen daardoor met een blanco "strafblad" aan de volgende ronde beginnen. "We willen geen risico nemen naar de volgende ronde toe", aldus Van Basten zondag.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Veel plezier op de training

De FIFA heeft bepaald dat "enkele" gele kaarten na de eerste ronde vervallen. Oranje kreeg in de eerste twee wedstrijden zes kaarten. Giovanni van Bronckhorst, John Heitinga, Arjen Robben, Joris Mathijsen, Mark van Bommel en Khalid Boulahrouz lopen daardoor in het laatste groepswedstrijd tegen Argentinië de kans op een tweede prent en zouden in dat geval in de achtste finale zijn geschorst.

Garantie

Van Basten: "Daar waar wij denken dat het risicovol is om bepaalde spelers op te stellen, moeten we een keuze maken. Ik zie daarin geen verschil tussen aanvallers en verdedigers. Ook aanvallers kunnen tegen een gele kaart aanlopen. We hebben nu in gedachten om de spelers te sparen. Maar we willen daarnaast ook de garantie dat we een goede wedstrijd kunnen spelen."

Rust

Bovendien heeft Van Basten tegen de Argentijnen ook de mogelijkheid om spelers met kleine pijntjes rust te geven. Zo zijn Phillip Cocu en John Heitinga niet volledig fit uit de slopende exercitie tegen Ivoorkust gekomen. Heitinga viel in de rust uit met een verrekking in zijn hamstring. Cocu klaagde na afloop over een pijnlijke enkel. Het duo werd zaterdag onderzocht in het ziekenhuis, waar de schade bleek mee te vallen.

Prachtig affiche

Het lijkt zeker dat Van Basten zijn ploeg flink verbouwt: "We hebben nu de mogelijkheid om te wisselen omdat dit geen directe consequenties heeft voor de volgende ronde. Maar we nemen het duel wel serieus. Het is toch een prachtig affiche."

Volgende ronde

Dat Oranje bij winst mogelijk een mindere tegenstander in de achtste finale treft, is voor Van Basten geen overweging in zijn keuze om bepaalde spelers wél of niet op te stellen. In de volgende ronde voetbalt Oranje - afhankelijk van de eindklassering in groep C - tegen de nummer één of twee van groep D. Daarin zitten Iran, Mexico, Portugal en Angola. Van Basten: "We houden geen rekening met de volgende ronde. Simpelweg omdat je daar toch geen invloed op hebt."