BARCELONA - De TT van Assen moet het komende weekeinde vrijwel zeker stellen zonder drie publiekstrekkers. De wegracers Sete Gibernau, Loris Capirossi en Marco Melandri raakten zondag alledrie zwaar geblesseerd bij een grote crash in de Grote Prijs van Catalonië. Veelvoudig wereldkampioen Valentino Rossi won daarna een race die ontdaan was van elke spanning.

De 100.000 toeschouwers langs het circuit van Catalunya kregen een horrorscene voorgeschoteld in de koningsklasse MotoGP. De Spanjaard Gibernau begon al voor de eerste bocht te zwabberen op zijn Ducati-motor en zeilde het asfalt af. Hij nam in zijn kielzog vijf andere rijders mee, van wie de Italianen Marco Melandri (Honda) en Loris Capirossi (Ducati) de grootste slachtoffers waren.

Helikopter

Melandri moest op de brancard van het circuit en per helikopter naar het ziekenhuis. Daar luidde de eerste diagnose een ontwrichte schouder en nekletsel. Capirossi, tot zondag medekoploper in het WK-klassement, hield inwendige bloedingen over aan de zware valpartij en Gibernau brak zijn sleutelbeen.

De race werd onmiddellijk afgevlagd en na een half uur opnieuw gestart. Rossi won op zijn Yamaha de gedevalueerde wedstrijd voor de Amerikanen Nicky Hayden (Honda) en Kenny Roberts jr. (KR211V).

Hayden nam door zijn tweede plaats alleen de leiding in de WK-stand met 119 punten. Rossi greep zijn derde GP-zege van het seizoen en de 56e in zijn carrière. Hij staat nu derde met 90 punten.

Leidende positie

De Spanjaard Alvaro Bautista verstevigde zijn leidende positie in de strijd om de wereldtitel in de 125cc-klasse. De Aprilia-coureur won de zevende uit de serie van zestien WK-races. Hij hield zijn landgenoten Hector Faubel en Sergio Gadea achter zich. Het was zijn derde zege dit seizoen.

In de achterhoede reden de Nederlandse coureurs Joey Litjens en Hugo van den Berg eenzaam hun rondjes. Litjens verloor in de beginfase veel terrein doordat een concurrent zijn Honda in de grintbak ramde. Van den Berg finishte als 28e, Litjes een plaats erachter.

De Italiaan Andrea Dovizioso won op Catalunya zijn eerste Grand Prix van het seizoen. De Honda-coureur vergrootte daarmee zijn voorsprong in de WK-stand. Hij stond dit seizoen in zes voorgaande GP's wel op het podium maar had tot Barcelona nog niet gewonnen.