KAISERSLAUTERN - Na een uiterst bewogen eerste helft en een spannend tweede bedrijf, hebben Italië en de VS een punt overgehouden aan het enerverende duel: 1-1. De Amerikanen waren de morele winnaar, omdat zij de betere ploeg waren, met een man minder. De drie rode kaarten waren een evenaring van het record op een WK-wedstrijd.


Kasey Keller pakt punt voor zijn land

De Italianen hadden de tegenstander vooraf extra gemotiveerd door tijdens een persconferentie aan te geven geen enkele speler te kennen van de Amerikaanse ploeg. Enkele spelers hadden wel eens van aanvoerder Reyna gehoord, maar op andere namen moest de selectie het antwoord schuldig blijven.

Beasley

Bij de Verenigde Staten was Beasley zijn basisplaats kwijtgeraakt. De vederlichte aanvaller van PSV moest zijn matige optreden tegen Tsjechië bekopen met een plaats op de bank. Bij de Italianen keerde linksback Zambrotta terug van een blessure.

Speelwijze

De openingsfase was in handen van Team USA. Italië oogde achterin kwetsbaar en zag de Amerikanen meermalen dichtbij de goal van Buffon komen. Het team van Marcello Lippi had geen pasklaar antwoord op de fysieke speelwijze van de tegenstander. De Amerikanen gingen de duels in de eerste helft niet uit de weg. Die speelwijze van de VS irriteerde de Italiaanse voetballers mateloos. Totti kon zich niet beheersen en moest een gevaarlijke tackle bekopen met een gele kaart.


Toni kon de verwachtingen niet waarmaken en werd na een uur gewisseld. De strenge bewaking van Onyewu was daar debet aan

De Italianen waren alleen gevaarlijk uit spelhervattingen. Kopte Cannavaro nog over vanuit buitenspelpositie, na 22 minuten vond Gilardino met zijn hoofd wel het doel van Keller. De spits passeerde de keeper van dichtbij en vierde zijn goal met de reservebank. Een treffer tegen de verhouding in; Team USA maakte op dat moment de meeste aanspraak op een doelpunt. De vrije trap waaruit het doelpunt viel, werd toegekend nadat Pope ten koste van een gele kaart Gilardino naar de grond had gewerkt.

Zaccardo

De 1-1 liet niet lang op zich wachten. Bij een vrije trap vanaf de rechterkant dook iedereen onder de bal door en belande de bal voor de voeten van Zaccardo. De verdediger van Palermo raakte de bal echter volkomen verkeerd en passeerde zijn eigen doelman. McBride stond klaar om de bal in te tikken maar hoefde zelf geen actie te ondernemen.


Zaccardo passeert tot ieders verbazing zijn eigen doelman

De Italianen waren in hun trots gekrenkt. Nog geen minuut na de ongelukkige gelijkmaker reageerde De Rossi zich af. De middenvelder van AS Roma velde met zijn elleboog McBride, die met een bebloed hoofd behandeld moest worden. De scheidsrechter stond er bovenop en stuurde de Italiaan terecht van het veld.


De Rossi is het niet eens met zijn uitsluiting

Lippi greep in en haalde nog voor rust Totti naar de kant. Hij werd vervangen door Gattuso, die het gat op het middenveld op moest vullen. Met een man meer werd Team USA steeds gevaarlijker. De schoten van de Amerikanen misten echter de precisie.

Consequent

Vlak voor rust kreeg ook Mastroeni rood. De tackle van de Amerikaan op Pirlo was vol op de enkels. Ook deze situatie deed zich voor onder het oog van Jorge Larrionda. De arbiter trok voor deze overtreding consequent ook de rode kaart.

Vroegtijdig vertrek

Vrijwel direct na de pauze stuurde Larrionda de volgende speler van het veld. Na een pass van Gattusso kon Gilardino gevaarlijk worden. Net als in de eerste helft werkte Pope de spits van AC Milan naar de grond, deze keer via een sliding op zijn enkels. Het tweede geel betekende een vroegtijdig vertrek voor de verdediger.

Overeenkomst

Bocanegra maakte de overeenkomst met de eerste helft net niet compleet, door bijna zijn eigen doelman te verschalken. De verdediger van Fulham kopte een vrije trap van de Italianen met grote snelheid op zijn eigen deklat.

De VS bleef, ondanks het ondertal, de betere ploeg. Twee schoten van de ploeg van Bruce Arena misten echter hun doel. Beasley leek vlak na zijn invallen 2-1 te maken. De goal werd geannuleerd omdat McBride, in de baan van het schot, in buitenspelpositie stond.

Zambrotta

Zambrotta, door Lippi enkele jaren geleden bij Juventus omgeturnd van rechtshalf naar linksback, stoomde twintig minuten voor het einde op en schoot met rechts centimeters voorbij de paal van doelman Keller. De back zag kort na dat moment de gele kaart, voor het neerleggen van de opstomende Steve Cherundolo. Het was de vijfde gele kaart van de scheidsrechter in dit duel.

Geniaal wippertje

Naast alle irritaties van de Azzuri lieten zij bij vlagen ook mooie dingen zien. Een geniaal wippertje van Pirlo werd door invaller Del Piero op waarde geschat. De spits van Juventus schoot de bal van dichtbij hard in. De ervaren doelman Keller bokste de bal op knappe wijze uit de hoek.
Aanvoerder Reyna speelde tegen Italië zijn 111e interland

Flankspeler Cherundolo toonde tien minuten voor tijd zijn klasse. Hij passeerde zijn tegenstander op originele wijze, gaf een afgemeten voorzet op McBride, die nog last leek te hebben van zijn hoofdwond. De spits, normaal gesproken een zekerheidje met het hoofd, knikte de bal naast.

Vesting

In de slotfase bouwden de Amerikanen een vesting voor het doel van Keller. Op de achillespezen probeerde de negen spelers het slotsignaal te halen. Dat die missie slaagde, mag de ploeg danken aan de uiterst geconcentreerd spelende verdedigers. Vooral Onyewu, die Luca Toni uit de wedstrijd had gespeeld, hielp vele Italiaanse aanvallen om zeep. Ook doelman Keller speelde een onnavolgbare wedstrijd, na zijn mindere optreden tegen de Tsjechen.

Tweede ronde

Door het gelijkspel blijft het in poule E nog ongemeen spannend. Italië is koploper met vier punten maar zou in theorie na het derde duel met lege handen kunnen staan. Ghana en Tsjechië hebben drie punten.