KEULEN - Ghana heeft voor de grootste stunt gezorgd tot dusver op het WK. De wervelende Afrikanen versloegen Tsjechië met 0-2 maar lieten na de 'vaste concurrent' van Oranje te vernederen, al had ook doelman Petr Cech daar de hand in.


Ghanezen in de zevende hemel na treffer tegen Tsjechië. Van links naar rechts Asamoah Gyan, Otto Addo en Sulley Muntari

Bij rust leidden de Ghanezen met 0-1. Verrassend, maar zeer verdiend. De Zwarte Sterren, op het eigen continent al vaak succesvol maar voor het eerst present op het mondiale podium, zijn fysiek sterk en technisch vaardig, maar completeerden dat zaterdagavond in Keulen aan met aanstekelijk enthousiasme en tactisch juiste spelopvatting.

De vernieuwde defensie, zonder Samuel Kuffour, trad zeer gedisciplineerd op, probeerde de Tsjechen ver van doelman Richard Kingson te houden en kreeg voortreffelijke assistentie van de middenvelders. Deze joegen zo fanatiek op hun internationaal gelouterde opponenten, onder wie Pavel Nedved en oud-Ajacied Tomas Galasek, dat van een doordachte aanvalsopbouw weinig terecht kwam.


Petr Cech pakt de bal op nadat hij al snel is gepasseerd

De droomstart droeg daar ongetwijfeld aan bij. Al na 66 seconden lag de bal achter Cech in het net. Asamoah Gyan knalde rand strafschopgebied raak nadat centrale verdediger Tomas Ujfalusi zich lelijk had verkeken op een voorzet van Stephen Appiah.

De snelle voorsprong inspireerde Ghana enorm. Afgezien van een serie mislukte afstandsschoten kon Tsjechië pas vlak voor het rustsignaal de eerste vloeiende aanval laten zien. Tomas Rosicky schoot te kort in de afwerking. Op dat moment had Ghana al verder afstand kunnen nemen.

Cech hield onder anderen Gyan, die in Italië bij Modena voetbalt maar in de top van de Serie A niet misstaat, van meer succes af.

Daar moest de topkeeper van Chelsea in de tweede helft onverdroten mee doorgaan, al kwam Ghana tijdelijk ook in de verdrukking. Want uiteraard greep bondscoach Karel Brückner in. Dat kostte onder anderen Galasek zijn plaats. Nedved zag de 1-1, 56 seconden na de hervatting, terecht afgevlagd wegens buitenspel.

Na ruim een uur werd het toch al zeer onderhoudende duel enerverend. Opnieuw vormde een fout van Ujfalusi de inleiding. Hij voorkwam de 0-2 ten koste van een rode kaart en een strafschop.


Tomas Rosicky; zwaar teleurgesteld

Gyan mikte, toen het nog niet mocht van scheidsrechter Horacio Elizondo, ongehinderd - Cech stak geen hand uit - raak maar knalde toen het erom ging tegen de paal. De beslissing kwam laat maar kon, gezien de serie kansen, niet uitblijven. Sulley Muntari was verantwoordelijk.