FRANKFURT - Portugal is zaterdag ontsnapt aan een blamage. In een schertsvertoning tegen Iran, kregen de Portugezen na rust de Iraniërs pas op de knieën. Deco scoorde de bevrijdende treffer en Cristiano Ronaldo maakte uit een strafschop de 2-0. Iran bood in Frankfurt de Zuid-Europeanen stevig partij, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. Het team van Scolari is met dit resultaat verzekerd van een plek in de achtste finales. Bondscoach sprak na afloop over een 'historische zege'.

Zeker van de eerste plaats in groep D is Portugal nog niet. Mexico staat op de tweede plek met vier punten en kan Portugal bij winst in de laatste groepswedstrijd passeren. Het Nederlands elftal treft in de achtste finales de nummer een of twee uit groep D. Iran is door de nederlaag uitgeschakeld.


Deco bevrijdt Portugal

Argentinië (en ook Oranje) heeft de tegenstander voor de achtste finale woensdag nog wel min of meer voor het uitzoeken. Het duel tussen Mexico en Portugal vindt 's middags plaats, terwijl Argentinië en Nederland 's avonds tegen elkaar spelen. Vooraf weten beide ploegen welk resultaat nodig of niet nodig is om Portugal te ontlopen.

Het is maar de vraag of Marco van Basten of de Argentijnse bondscoach José Pekerman Portugal wel willen ontlopen. In de openingswedstrijd tegen Angola (1-0), maakten de Portugezen al weinig indruk. Zaterdag viel er in het duel met Iran nauwelijks verbetering waar te nemen.

Tactiek

Bondscoach Luiz Felipe Scolari wijzigde zijn tactiek naar aanleiding van de teleurstellende vertoning tegen Angola. In plaats van een systeem met drie aanvallers, koos Scolari er nu voor om met één echte spits (Pauleta) te beginnen. Deco, Maniche en Costinha begonnen verder in het basiselftal ten koste van Tiago, Simao en Petit.

Voor rust speelde Portugal erg ongelukkig. Pauleta kwam nauwelijks in de wedstrijd voor, terwijl Figo en vooral Cristiano Ronaldo vaak voor eigen succes gingen. De beste kansen waren wel voor Portugal, maar Iran kon prima meekomen.

Deco

Deco nam zijn elftal na rust bij de hand. Op aangeven van Figo schoot de speler van FC Barcelona van buiten het strafschopgebied raak: 1-0. Tien minuten voor tijd benutte Cristiano Ronaldo een strafschop: 2-0.


De spelers van Iran lijken niet meer te geloven in een redding van keeper Mirzapour op de inzet van Cristiano Ronaldo

De score kon niet verbloemen dat Scolari nog een hoop werk te doen heeft. Al zal de bondscoach als excuus kunnen aanvoeren dat zijn ploeg in zowel Angola als Iran een tegenstander trof die weigerde mee te voetballen. Tegen Oranje of Argentinië zal pas echt blijken hoe Portugal er precies voorstaat.


Scolari in zijn rol als dirigent van het Portugese elftal

Scolari was na afloop vooral tevreden over de kwalificatie voor de achtste finale. "Dit is een historische overwinning voor Portugal", concludeerde de Braziliaan. In 1966 bereikten de Portugezen voor het laatst de tweede ronde op een wereldkampioenschap.

Onder aanvoering van spelmaker Eusebio reikte Portugal veertig jaar geleden tot de halve finales. Vervolgens dwong Portugal nog maar twee keer deelname aan het WK af: in 1966 en 2002. Beide keren was de eerste ronde het eindstation.

Voetbaldwergen

Met 'voetbaldwergen' Angola en Iran als tegenstanders, mocht plaatsing voor de volgende ronde dit keer geen probleem zijn voor Portugal. Toch verliepen beide wedstrijden moeizaam: 1-0 en 2-0.

Uitvoering

Scolari vond de overwinning op Iran zaterdag wel terecht. "Mijn elftal heeft het grootste gedeelte van de wedstrijd het spel gemaakt en de beste kansen gecreëerd. We hebben beter gespeeld dan de zeven of acht voorgaande duels. Vooraf wisten we dat het een zware wedstrijd zou worden. Ik ben tevreden over de uitvoering."

De bondscoach hecht veel waarde aan het laatste groepsduel, woensdag tegen Mexico. "Wij willen als eerste eindigen om zo de nummer een uit de groep van Argentinië en Nederland te ontlopen."

Figo

De meeste spelers in de Portugese selectie hebben geen echte voorkeur voor Argentinië of Nederland als tegenstander in de achtste finale op het WK voetbal. "Het wordt hoe dan ook moeilijk", denkt Figo. "Beide landen zijn erg sterk. We hebben de tegenstander niet voor het kiezen, dus laten we maar gewoon afwachten."

Niveau

Ook Deco, die Portugal zaterdag met een knap doelpunt naar de volgende ronde schoot, maakt het weinig uit of zijn land nu tegenover Oranje of Argentinië komt te staan. "Wij kunnen iedereen verslaan", zei hij. "Het belangrijkste is om van wedstrijd tot wedstrijd te leven. We moeten niet te ver vooruitkijken. Ik vind dat de teams op dit WK qua niveau dicht bij elkaar zitten."