GOTHENBURG - Het zeiljacht Pirates of the Caribbean heeft zaterdag de slotetappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot, varend onder Amerikaanse vlag, kwam als eerste in de haven van Gothenburg aan. ABN AMRO II werd tweede in de etappe, die donderdag in Rotterdam van start was gegaan.

ABN AMRO I had zich al verzekerd van de eindzege in de zeilrace rond de wereld. Dankzij de etappewinst stelde Pirates of the Caribbean de tweede plaats in het eindklassement veilig. Brasil I werd derde, voor ABN AMRO II.

De strijd om de laatste ritzege was uiterst spannend. De Amerikaanse piratenboot had in de Zweedse haven slechts vier minuten en vijftig seconden voorsprong op het tweede Nederlandse bankiersjacht. "Ik was erop gebrand om de mensen hier te imponeren, vooral mijn schoonmoeder", sprak Pirates-kapitein Paul Cayard lachend. De Amerikaan is getrouwd met Icka, een Gothenburgse schone. "Het was een zware race en ik heb een beetje medelijden met die jongens van ABN AMRO II. Ze voeren een hele sterke wedstrijd."

ABN AMRO II had graag de slotetappe gewonnen. Op die manier zouden de zeilers hun overleden teamgenoot Hans Horrevoets, die in de etappe naar Portsmouth overboord sloeg, een passend eerbetoon hebben kunnen geven. Zo ver kwam het niet. "We hadden goede hoop op het winnen van deze etappe", zei navigator Simon Fisher, wiens boot lange tijd aan kop lag. "Met het vasteland van Zweden in zicht verdween plots de wind. We zaten maar te wachten op betere omstandigheden, toen opeens iemand riep: 'Hé, daar zijn de piraten!' We hebben keihard gevochten, maar kwamen jammer genoeg net te kort."