HANNOVER - Mexico is nog allesbehalve zeker van een plek bij de laatste zestien. De inspiratie om debutant Angola er vrijdagavond in Hannover onder te krijgen ontbrak. Pas in de slotfase wankelde de Afrikaanse veste, met doelman Joao Ricardo als held, stevig maar geraakte niet uit het lood: 0-0.


In groep D is de beslissing nog niet gevallen

Afgaande op deze afzonderlijke wedstrijd mag Oranje zich in de volgende ronde Mexico als tegenstander wensen. Het elftal van bondscoach Ricardo la Volpe liet hoegenaamd niets zien. De eerste twintig minuten leek in elk geval de ijver aanwezig, maar er heerste een schromelijk tekort aan offensieve invallen.

Wat restte waren schotpogingen van afstand, in grote haast of uit stand bij een vrije trap. Na een kwartiertje knalde Rafael Marquez, de stoere verdediger van FC Barcelona met het krulstaartje, bij zo'n gelegenheid tegen de paal. De overige dreiging berustte op groot toeval, bijvoorbeeld toen doelman Joao Ricardo een voorzet dan wel schot van Guillermo Franco liet glippen.


Angola verrast met gelijkspel op WK

De Angolezen, met opnieuw Fabrice Akwa als enige spits maar ditmaal wat regelmatiger gesteund door Zé Kalanga of Mateus, stelden tevreden vast dat de defensie zo gemakkelijk overeind bleef dat ze halverwege de eerste helft ook zelf aan aanvallen durfden te denken. Zonder enig gevaar.

Ricardo

De Afrikaanse debutantenploeg herbergt wel een aantal aardige voetballers, vrijdag geen echt goede. Paulo Figueiredo, Mateus en Antonio Mendonça demonstreerden dat met lukrake trappen ver over of naast het doel van Oswaldo Sanchez. Net toen de eerste toeschouwers blijk gaven van hun afkeuring over het gebodene voor hun dure kaartjes, kwam Mexico uit het niets toch nog bijna op 1-0 na een fout van Joao Jamba. Omar Bravo schoot evenwel tegen de goed uitkomende Joao Ricardo op.

La Volpe, gekweld door het rookverbod van de FIFA, gebruikte de pauze niet alleen voor voor zijn eigen nicotinebehoefte maar inspireerde zijn spelers ook tot een wat grotere dadendrang. De goede bedoelingen hielden echter maar een dik kwartier aan, met kansen voor Franco en Bravo. Daarna zakte het tempo weer. De spanning van het wachten op de eerste treffer, van welk team dan ook, was onvoldoende vergoeding. Zelfs een man meer - Andre Macanga kreeg wegens hands een tweede gele kaart - bracht Mexico de bevrijding niet. Met dank aan Joao Ricardo.