GELSENKIRCHEN - Argentinië heeft vrijdag een wervelende voetbalshow laten zien. De ontketende Argentijnen vernederden in Gelsenkirchen opponent Servië & Montenegro met 6-0. Rodriguez (tweemaal) en Cambiasso deelden voor rust de genadeklap uit. Crespo, Tevez, Messi maakten na de pauze de Argentijnse goals. Kezman moest voortijdig het veld verlaten met een rode kaart.

Argentinië, vrijwel zeker geplaatst voor de volgende ronde, treft woensdag 21 juni in Frankfurt het Nederlands elftal. De Serviërs nemen het in Groep C op tegen Ivoorkust. Indien Oranje later deze vrijdag wint van Ivoorkust zijn Nederland en de Zuid-Amerikanen zeker van deelname aan de achtste finales.


Ontketende Argentijnen vernederen Servië & Montenegro

Servië was in de Arena AufSchalke geen schim van de stugge formatie die het Oranje in de eerste groepswedstrijd zo lastig maakte. Het Balkan-elftal werd vanaf het eerste fluitsignaal onder de voet gelopen door de technische begaafde Argentijnen. Toen na zes minuten Maxi Rodriguez de Servische doelman Jevric met een puntertje verschalkte, was het duel in feite beslist. Kezman en co bogen hun hoofd en dropen ruim 84 minuten later met een 6-0 nederlaag van het veld.


Dragoslav Jevric opnieuw geklopt

Mokerslag

De zwakke vertoning van Servië en Montenegro kan niet los worden gezien van de nederlaag tegen Oranje, in de eerste groepswedstrijd. Die uitslag kwam aan als een mokerslag, waarna het team van Ilija Petkovic leek te bezwijken onder de interne spanningen. Volgens mediaberichten kregen Stankovic en Ljuboja het met elkaar aan de stok tijdens een training. Daarnaast zochten enkele spelers - onder wie ex-PSV-spits Mateja Kezman - de confrontatie met de bondscoach door te verklaren dat Petkovic zijn team tegen Nederland veel te defensief liet spelen.


Argentijnen vieren tot driemaal toe feest in de eerste helft

Voor het duel met Argentinië stuurde Petkovic een ietwat aanvallender ingestelde formatie het veld in, maar die omzettingen waren weinig succesvol. Al na zes minuten prikten de Zuid-Amerikanen door de Balkan-defensie, waarna middenvelder Rodriguez met een puntertje de score opende. Argentinië kreeg door die vroege treffer de geest en combineerde er vervolgens lustig op los. Servië werd helemaal zoek getikt en stonden bij rust al met 3-0 achter door doelpunten van Cambiasso en - wederom - Rodriguez.

Vooral het tweede doelpunt was prachtig. Na een aanval over vijfentwintig schijven schoot Inter-middenvelder Cambiasso de bal tussen de palen.

Na rust werd het drama voor Servië alleen maar groter. Aanvaller Kezman kreeg een rode kaart nadat hij zijn frustraties had afgereageerd op de enkels van Javier Mascherano. In het laatste kwartier maakten Crespo en de invallers Tevez en Messi de vernedering van Servië compleet: 6-0. Keuzeheer Petkovic, die al onder vuur lag omdat hij aanvankelijk zijn zoon Dusan selecteerde, weet dat zijn dagen als bondscoach zijn geteld.