NYON - In het nieuwe voetbalseizoen zullen meer dopingcontroles worden uitgevoerd in de Europese competities. De Europese voetbalunie UEFA in Nyon heeft dit bepaald.

Na de zomer starten naast de Champions League, de UEFA Cup en Intertoto de kwalificaties voor het Europese kampioenschap landenteams 2008. Ook Europese competities voor jeugd en vrouwen worden intensiever bezocht door controleurs van de antidopingcommissie.

Controles

Afgelopen seizoen voerde de UEFA 914 controles uit; bij wedstrijden en buiten de competities om. Alle 32 teams uit de Champions League werden getest. Op het hoogste clubniveau was niemand positief, maar elders wel.

Het bekendste dopinggeval was de Portugees Abel Xavier van Middlesbrough die betrapt werd op anabole steroïden. De oud-PSV'er kreeg achttien maanden schorsing.

In vier andere gevallen ging het om zogenaamde 'recreatieve drugs' bij jeugdspelers. Dit leidde bij de UEFA tot de conclusie dat er een probleem is bij de jeugd, die daarom veel meer opvoeding en voorlichting behoeft.