BERLIJN - Het drama tekende zich al af. Toch draaide het uit op een blijspel in de ontknoping. In de 88e minuut kopte Ljungberg raak en bezorgde het Zweedse elftal de overwinning op Paraguay. Met de 1-0 in Berlijn kwam de promotie naar de knockoutfase heel dichtbij.

Zweden kwam namelijk op vier punten, twee achter Engeland dat eerder op de dag in Neurenberg met 2-0 van Trinidad en Tobago had gewonnen. Het Zuid-Amerikaanse land is door de nederlaag uitgeschakeld. Het Caribische land hield een minieme kans op de laatste zestien. Coach Beenhakker moet dan wel winnen van het uitgeschakelde Paraguay.


Larsson valt stijlvol over Bobadilla. Aanvoerder Gamarra kijkt toe

Daarnaast moet Zweden verliezen van Engeland dat al zeker is van de knockoutfase. De Zweedse coach van Engeland zou bij die wetenschap tegen zijn vaderland zijn reserves kunnen laten spelen…

Belangen

In de sleutelwedstrijd van groep B tussen Zweden en Paraguay waren de belangen groot. Zweden startte in hoog tempo, maar kon dit niet in doelpunten tot uitdrukking brengen. Spits Ibrahimovic speelde dramatisch slecht. Hij miste kort voor rust een beste kans.


Gespannen gezichten in de muur van Paraguay

Na de openingsfase kreeg Paraguay controle over de wedstrijd en rolden ookaanvallen op het Zweedse doel af. Keeper Isaksson kreeg weinig te doen. Hij hoefde slechts schoten, ver over en ver naast, na te kijken. Het spelpeil zakte gaandeweg naar bedroevend niveau.

Doelgerichter

Ibrahimovic mocht na rust niet meer opdraven. Oud-Heerenvener Allbäck speelde veel doelgerichter. Halverwege de tweede helft passeerde hij doelman Bobadilla. Er zat te weinig vaart achter de bal. Caniza kon met een razende sprint en een zuivere trap nog redden.


Edman vloert Valdez

Paraguay viel wel aan, maar werd pas gevaarlijk toen Barreto van NEC werd ingezet. Dit gebeurde pas negen minuten voor tijd. Barreto knalde hard in en dwong doelman Isaksson naar de bovenhoek.

Worsteling

In de slotfase was de wedstrijd meer een worsteling dan een voetbalwedstrijd. De beslissing viel, zoals vaak dit WK, in de laatste minuten. De Zweedse invallers Allbäck en Elmander brachten de bal bij Ljungberg, die raak kopte. Een bevrijding voor Zweden, dat zich veel van dit WK voorstelde en door het briljante moment in de slotfase, waarschijnlijk verder mag in de wereldtitelstrijd.

Door dit resultaat kwam Zweden op vier punten, twee achter Engeland dat twee keer zegevierde. Paraguay is door de nederlaag uitgeschakeld. Trinidad en Tobago hield een minieme kans op promotie naar de knock-outfase.

Pijn

De Paraguayaanse coach Anibal Ruiz zei na de uitschakeling in het wereldkampioenschap door Zweden heftige pijn te voelen. "Maar wij hebben gekregen wat wij verdienden. Wij waren namelijk niet in staat ons tactisch concept om te gooien. Zweden had meer balbezit en kreeg meer kansen. Roque Santa Cruz was te moe. Ik feliciteer de tegenstander maar ik beantwoord verder geen vragen meer."

Gecompliceerde situatie

De Zweedse bondscoach Lars Lagerbäck verklaarde na afloop: "We zaten in een gecompliceerde situatie. We moesten absoluut winnen. Daarom toonden wij respect voor Paraguay. Ons elftal heeft goed gespeeld en steeds gevochten voor het resultaat. We kregen veel kansen maar het winnende doelpunt kwam pas kort voor tijd."