NURNBERG – Op dezelfde manier waarop Polen een dag eerder Duitsland hardnekkig tegenstand bood, waren ook de spelers Trinidad en Tobago lange tijd dichtbij een ‘wondertje’. Totdat Liverpool-spits Crouch goed in stelling werd gebracht door Beckham, en in de slotfase koppend de winnende treffer maakte. De ontlading was groot, toen Gerrard ook nog 2-0 maakte in het Frankenstadion.

Voorafgaand aan het duel met de ploeg van Leo Beenhakker was er veel te doen om het wel of niet meespelen van Wayne Rooney. De jonge spits Manchester United is inmiddels genezen van zijn blessure maar werd door bondscoach Eriksson nog niet fit genoeg geacht om aan de wedstrijd te beginnen.

Wijzigingen

Beide coaches hadden ten opzichte van hun eerste duels enkele wijzigingen doorgevoerd in hun opstelling. Carragher nam de plaats in van rechtsback Neville. Bij 'T&T' speelde Jones in plaats van de geschorste John. Ook Whitley stond in de basisopstelling, ten faveure van Sammuel.

Kanonskogel

Na een half uur spelen, waarin geen echte kansen werden gecreëerd, werd Yorke geveld door een kanonskogel van Gerrard. Eerder schoot ook Lampard vol in de rode zee van Trinidad & Tobago-spelers. De voormalige spits van Manchester United hervatte na een behandeling de wedstrijd met een grote glimlach.

Ondertussen was Wayne Rooney gaan warmlopen, wat leidde tot gejuich onder de Engelse supporters. Verder dan lange ballen op Crouch en enkele afstandschoten kwam Engeland niet. De ploeg ontbeerde de creativiteit om de kwaliteitsarme tegenstander zoek te spelen. Dat kwam de ploeg bijna duur te staan, toen Stern bij een corner van Trinidad gevaarlijk kon worden, omdat Robinson onder de bal door dook. De spelmaker van Coventry verzuimde echter te scoren.

Slippertje

Owen speelde slecht tegen Paraguay maar toonde donderdag aan nog steeds over veel kwaliteit te beschikken. De spits had alleen de pech nauwelijks gevonden te worden door zijn teamgenoten. Twee keer was hij dichtbij. De aanvaller van Newcastle United had te weinig tijd om een slippertje van Hislop af te straffen en vlak voor de pauze mikte hij een voorzet van Lampard hoog over.


Owen was een van de weinige Engelse spelers die in de eerste helft zijn niveau haalde

Gemis

Het gemis van Rooney liet zich gelden toen Crouch twee kansen miste. Vooral bij de tweede mogelijkheid zag de spits van Liverpool er niet goed uit.

Vlak voor rust kwam de Engelse ploeg goed weg. Terry ruimde op voordat Stern gevaarlijk kon worden. Ook bij deze kans zat de Engelse doelman er weer compleet naast.


Terry voorkomt een achterstand

Ondanks de onmacht bij de Engelse ploeg in de eerste helft, liet Eriksson bij de start van de tweede helft Rooney op de bank. De Europeanen begonnen op dezelfde wijze als ze de eerste doorgekomen waren; met fantasieloos voetbal en weinig daadkracht.

Rooney

Michael Owen, een van de kleinste mensen van het veld, ontglipte in de 55ste minuut aan de aandacht van de T&T verdedigers. Op een vrije trap van Beckham kopte de aanvaller naast. Het was meteen diens laatste actie; hij werd vervanger door wonderkind Rooney, die de druk op zijn schouders moet hebben gevoeld. Middenvelder Lennon verving Carragher zodat Engeland zich nog meer op de aanval kon richten.


Het moment waar de Engelsen al maanden naar uitkeken; de rentree van Wayne Rooney

Met een grote dosis werklust hield de ploeg van Beenhakker de tegenstander weg van het doel van Hislop. Met de linies nauw op elkaar was er voor Rooney en co geen doorkomen aan. Halverwege de tweede helft leken de Engelsen pas te gaan beseffen dat er mogelijkheden lagen op de flanken. Vanaf de zijlijn gaf Becham een uiterst precieze voorzet op Crouch. De lange aanvaller zag ook dit keer zijn inzet aan de verkeerde kant van de deklat eindigen.

Via counteraanvallen werd Trinidad & Tobago steeds gevaarlijker. Stern John snelde meermalen met grote passen het veld over, maar de aanvaller miste het overzicht teamgenoten aan te spelen als die in kansrijke positie stonden.

Lampard

Lampard zal zichzelf nog weleens voor de kop slaan als hij terug denkt aan de 76ste minuut. De aanvoerder van Chelsea schoot oog in oog met Hislop recht in de handen van de keeper. Lampard was in de volgende aanval weer gevaarlijk; deze keer verdween zijn schot voorlangs. De Engelsen kregen steeds meer kansen; de vraag was hoelang T&T het nog vol ging houden.

Dwight Yorke liet zien dat Beckam niet de enige speler op het veld was met een fluwelen trap. De aanvaller bediende Edwards op maat. De middenvelder schoot uit de draai naast.

Ontlading

Peter Crouch maakte zijn slechte optreden in een klap goed door na 82 minuten de bal achter Hislop te koppen. Het aangeven was natuurlijk van Beckham. De ontlading was op de gezichten van de Engelse spelers terug te lezen. Steven Gerrard maakte er daarna ook nog 2-0 van. Van grote afstand vuurde de middenvelder raak in de verre hoek. Het verzet van de ploeg van Don Leo was hiermee definitief gebroken.


Crouch torent hoog boven zijn tegenstander uit

Stern John leek een voortreffelijke wedstrijd nog te gaan bezegelen met een goal. Zijn doelpunt in de laatste minuut, stijlvol achter zijn standbeen langs, werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het sprookje van Leo Beenhakker duurde tien minuten te lang. Maar, zoals de nuchtere Nederlander vooraf al zei: "Ik heb tegen die gasten gezegd dat ze vandaag vooral moeten genieten. En als we dan verliezen, ook dan lachen we nog hoor."

Tweede ronde

Met de zege heeft Engeland zich geplaatst voor de tweede ronde. De ploeg van Eriksson is door de twee overwinningen minimaal verzekerd van de tweede plaats in de poule.