HAMBURG - De laatste wedstrijd is nog slechts een formaliteit, de Costaricanen kunnen hun koffers pakken. Na eerst een 4-2 verliesbeurt tegen gastland Duitsland in groep A, volgde donderdag opnieuw een afstraffing. Ecuador was in Hamburg met 3-0 te sterk voor Costa Rica. Tenorio, Delgado en Kaviedes waren de doelpuntenmakers. Met dit resultaat is ook Polen uitgeschakeld. Op dinsdag 20 juni maken Ecuador en Duitsland in een rechtstreeks duel uit wie groepswinnaar wordt.


Tenorio kopt onhoudbaar binnen

Bondscoach Alexandre Guimaraes had voor aanvang al, omdat alleen de winst nog telde, de aanval gepredikt. Hij koos voor slechts drie verdedigers, een volle middenlinie en Ronald Gomez en Walter Centeno, de spelmaker, voorin rond 's lands hoop Paulo Wanchope. De Costaricaanse keuzeheer leek alleen vergeten er een tactisch strijdplan bij te leveren.

Er was geen aansturing en geen beweging, dus ook geen tempo. De Ecuadoriaanse doelman Cristian Mora, die opnieuw zijn vaderlandsliefde tot uitdrukking bracht met de vlag op zijn wangen geschilderd, moest eigenlijk alleen opletten bij wanhoopsschoten van afstand of spelingen van het lot.

Modern

Ecuador speelde veel moderner en gevarieerder. De vleugelverdedigers Ulises de la Cruz en Neicer Reasco kwamen op de juiste momenten op, alleen als ze voorin van toegevoegde waarde waren. Middenvelder Luis Valencia toonde als middenvelder met ideeën andermaal zijn grote talent. Mede door hem straalden de spitsen Carlos Tenorio en Delgado voortdurend dreiging uit.


Costa Rica uitgeschakeld, Ecuador viert feest

Dat leverde al na acht minuten succes op. Valencia gaf goed voor, Carlos Tenorio kon ongehinderd door zijn bewaker Douglas Sequiera raak koppen. Het was de eerste serieuze aanval. Er zouden er nog verscheidene volgen. Guimaraes zag het gevaar natuurlijk ook en gokte met Alvaro Saborio voor Danny Fonseca - een spits voor een middenvelder - binnen een half uur al op het onmogelijke.


Ecuador en Duitsland strijden op 20 juni om de eerste plek in Groep A

Alleen Sequeira kreeg in de slotfase van de eerste helft een kopkans, naast. Het was een toevalligheid in vergelijking met de uitgespeelde mogelijkheid die Delgado even later aan de andere kant kreeg. Deze raakte de bal op een paar meter vrij voor het doel echter volkomen verkeerd.

Tien minuten na rust, met Ivan Kaviedes als maatje naast zich in plaats van Carlos Tenorio, maakte Delgado die misser goed. Hij knalde uit moeilijke positie in de korte hoek raak. De Costaricaanse defensie en doelman Jose Porras stonden er opnieuw bij als goedwillende amateurs. Zoals ze ook in blessuretijd, met Kaviedes als afwerker, nogmaals te kijk werden gezet.