BRUSSEL - De voormalige Belgische ploegleider Guillaume 'Lomme' Driessens is in de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis in Vilvoorde overleden. Hij werd 94 jaar.

Driessens, zelf een bescheiden renner, had in zijn lange loopbaan als directeur sportief toppers als Eddy Merckx, Fausto Coppi, Freddy Maertens en Rik van Looy onder zijn hoede. Ook werkte hij met de Nederlanders Theo Middelkamp, Gerrit Schulte, Wim van Est, Wout Wagtmans en Peter Post. De Belg was in 1984 de baas van de Nederlandse formatie Kwantum Hallen met onder anderen Jan Raas, Cees Priem en Joop Zoetemelk.

Driessens begon in de jaren veertig als masseur en verzorger van Coppi en werkte zich uiteindelijk omhoog tot ploegleider. Hij bekleedde deze functie tot 1985, daarna bleef hij als raadgever aan ploegen verbonden.

Driessens stond vooral bekend als iemand die de renners enorm kon motiveren. Hij werkte samen met Eddy Merckx toen hij in 1969 zijn eerste Ronde van Frankrijk won. ,,Lomme was altijd heel enthousiast, een zeer gedreven sportdirecteur'', reageerde Merckx.

Maertens

Ook kon Driessens renners met wat minder kwaliteit tot grote hoogte brengen. Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens is één van de renners die hij in zichzelf liet geloven. ,,Driessens zorgde er voor dat mijn carrière een nieuwe 'boost' kreeg. Hij bleef geloven in mij, daar waar anderen me al lang hadden afgeschreven'', aldus Maertens, die Driessens dinsdag nog in het ziekenhuis bezocht.

Driessens kwam een maand geleden in het ziekenhuis terecht na een val thuis en kampte bovendien al lange tijd met een zware longontsteking. Hij wordt komende donderdag begraven.