AMSTERDAM - Door een late treffer van Shinji Ono heeft Feyenoord donderdag de volle buit binnengesleept tegen SC Freiburg. In De Kuip wonnen de Rotterdammers moeizaam met 1-0 hun eerste duel in de derde ronde van UEFA Cup.

Trainer Bert van Marwijk moest het tegen de stugge Duitsers stellen zonder vaste waarden Van Hooijdonk (geschorst), Emerton (interlandverplichtingen), Paauwe, Collen en Kees van Wonderen (blessure).

Ondanks het gemis aan vaste krachten startte Feyenoord sterk. Jon Dahl Tomasson was met een geplaatste kopbal nog het dichtst bij een treffer in de openingsminuten. De Deense aanvaller kopte rakelings over.

SC Freiburg liet Feyenoord het spel maken. De Duitse Bundesligaclub bleef massaal achter de bal en schakelde bij balbezit snel over op de aanval. De grootste kans voor Freiburg in de eerste helft kwam van Müller. De geroutineerde speler mikte van dichtbij te hoog waardoor doelman Edwin Zoetebier met de schrik vrij kwam.

Feyenoord miste door de vele omzettingen de automatismen in het spel. Voorin boksten Tomasson, Elmander en Kalou (kort na rust vervangen door Leonardo dos Santos) tevergeefs tegen een nummerieke overmacht op.

De Zuid-Duitsers waagden zich in de tweede helft vaker over de middenlijn. Freiburg speelde vooral na rust een zelfverzekerd en verzorgd. De eerste grote doelkans kwam van de voet van spits Lashvili. De Georgiër, een van de vijf in de Freiburgse selectie, stuitte van dichtbij op Zoetebier.

Feyenoord, waarin Sprockel zijn Europese debuut maakte, wankelde hevig.De Rotterdamse sluitpost sleepte zijn ploeg door die angstige fase heen. Het legioen bracht halverwege de tweede helft onvermoede krachten bij Feyenoord boven. Een grote kans werd door Tomasson nog om zeep geholpen, maar Ono bracht De Kuip alsnog in jubelstemming. Via een pass van Smolarek schoot de Japanner acht minuten voor tijd Feyenoord alsnog naar de 1-0 zege.