RIJSWIJK - De vakbond NL Sporter verwacht bepaald geen soepele overname van de Spaar Select schaatsploeg door de Sponsorbingo Loterij (SBL). Dat zei vrijdag voorzitter Yves Kummer van de bond, die de belangen behartigt van de acht schaatsers van de ploeg. Hij beticht directeur Jan-Willem van Dijk van Spaar Select van het doordrukken van de deal en het slecht informeren van de schaatsers.

"Van Dijk mag er met de SBL uit zijn, er is allerminst een akkoord met de schaatsers", zegt oud-rugbyer Kummer. "Meneer Van Dijk bepaalt namelijk niet bij welke ploeg en voor welk bedrag de schaatsers gaan rijden. Er zijn langlopende contracten met de schaatsers afgesloten en die kunnen niet worden ontbonden zonder wederzijdse instemming."

En die instemming is er voorlopig nog niet, verwacht Kummer. Zijn vakbond gaat dit weekeinde de contracten van de schaatsers eens goed op juridische en arbeidsrechterlijke aspecten beoordelen.

Begin volgende week krijgen de schaatsers een advies voorgeschoteld. "Ons standpunt zal denk ik zijn dat de schaatsers niet zomaar in zee moeten gaan met SBL en de komende weken nog eens rustig de tijd moeten nemen om een weloverwogen besllssing te nemen. Het is best mogelijk dat er nog andere bedrijven geïnteresseerd zijn in de schaatsploeg."

Vooralsnog gaat NL Sporter niet onderhandelen met het SBL, het bedrijf van oud-Avro-coryfee Wibo van de Linde: "We zijn in discussie met Spaar Select. Daar staan de schaatsers onder contract en die contracten moeten worden gerespecteerd. Van Dijk slaat een paar stappen over; hij kan onmogelijk bepalen dat zijn werknemers bij een andere werkgever voor een veel lager salaris gaan schaatsen. Zo werkt dat dus niet."

Geldproblemen

Het financiële adviesbureau Spaar Select heeft geldproblemen. Hoewel het bedrijf deze week een belangrijk kort geding won waarmee het miljoenen euro's binnenhaalt, voelt de directeur zich gedwongen de schaatsploeg te verkopen.