DORTMUND - Keeper Boruc en de deklat leken Polen een punt op te gaan leveren in het spannende duel met buurland Duitsland. Maar geheel in de traditie van het Duitse nationale team pakte de ploeg bij het scheiden van de markt nog de volle winst. Oliver Neuville gaf het beslissende zetje.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De Duitse supporters toonden een grote vlag met 'hun' adelaar in Duits tenue

Met de terugkeer van Ballack kreeg het middenveld in het duel met de Polen een kwaliteitsinjectie. De vedette is een zeer belangrijke schakel in het team van Jurgen Klinsmann. De terugkeer van aanvoerder Ballack kostte Borovski zijn plaats.

Sfeer

Het Duitse en Poolse publiek zorgde vanaf de aftrap voor een uitstekende sfeer in het stadion van Borussia Dortmund. In een orkaan van geluid beukte de Duitse ploeg er vanaf de eerste minuut vol op. Na anderhalve minuut dreigde Klose gevaarlijk te worden, maar de spits van Werden Bremen werd teruggefloten vanwege een overtreding op de Poolse keeper Boruc.

Signaal

Voor de Polen was winst noodzakelijk. Een matte partij als vrijdag tegen Ecuador (0-2 verlies) zou tegen het gemotiveerde thuisland tot een nederlaag met grote cijfers kunnen leiden. Na drie minuten gaf Krzynowek met een harde overtreding op Schneider een duidelijk signaal af naar zijn teamgenoten. Zijn actie werd bestraft met geel.


Ireneusz Jelen moet Bastian Schweinsteiger laten gaan

Zurawski kreeg de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Lehmann had weinig problemen met diens inzet. Namens de Duitsers probeerde Klose een fractie later Boruc met links te verschalken. Na enig grabbelwerk was het gevaar voor de Celtic-keeper geweken.

Messcherpe tackles

Ook na de stormachtige openingsfase bleef het duel boeien. Messcherpe tackles van beide kanten maakten voor Medina Cantalejo het arbitreren niet bepaald makkelijk. Polen leek in niets op het makke lammetje dat zich in het eerste duel naar de slachtbank had laten voeren door een opportunistisch spelend Ecuador.


De terugkeer van Ballack deed het middenveld van de Duitsers zichtbaar goed

Kansen deden zich aan beide kanten voor. Klose miste met zijn hoofd een opgelegde kans - de spits kopte net naast in vrijstaande positie - en zijn teamgenoot Metzelder voorkwam dat Polen echt gevaarlijk kunnen worden na een snelle counter over de rechterkant. Tien minuten voor rust deelde Podolski een speldenprik uit door Boruc tot een reflex te dwingen.


Dé kans op 1-0 voor Duitsland, gemist door Klose

Ook Schweinsteiger kwam in kansrijke positie. De middenvelder wist de bal echter niet genoeg te drukken. Kolderiek keeperswerk van Boruc leidde aan het slot van de eerste helft nog tot een spannende situatie voor het doel van de Polen. Het team van Ebi Smolarek kwam met de schrik vrij. Dat gebeurde nogmaals, toen Podolsky in de slotminuut van de eerste helft oog in oog met de Poolse doelman naast mikte.

Geboren Polen

Miroslav Klose en Lukal Podolsky lagen in het eerste bedrijf aan de ketting bij het verdedigingsblok van de Polen. Saillant detail is dat de spitsen geboren Polen zijn. Als junior werden de spitsen van Die Mannschaft uitgenodigd voor de jeugdteams van Polen, maar beide bedankten voor de eer en kozen voor het nationale team van Duitsland, het land waar ze zijn opgegroeid.


Klinsmann is ontsteld over de gemiste kans van Klose

Na de summiere tegenstand van de Costa Ricanen op de openingsdag van het mondiale toernooi, waren de getergde Polen duidelijk een lastigere opgave voor de ploeg van bondscoach Klinsmann. Oud-Heerenveen middenvelder Radomski speelde namens de Polen centraal op het middenveld als een veldheer en strooide met diverse gevaarlijke steekpasses.

Klose was na de thee weer dichtbij een treffer, maar ook nu kon hij zijn hoofd niet goed tegen de bal krijgen. Namens de tegenpartij schoot invaller Jelen van grote afstand recht in de handen van Lehmann.

Kaarten

De snelheid in het duel werd gaandeweg de tweede helft steeds lager; het aantal overtredingen nam toe. Moest de arbiter voor rust twee keer naar zijn borstzak grijpen, na rust deelde hij vijf prenten uit, waarvan er eentje voor Sobolewski was. De middenvelder werd met zijn tweede gele kaart bestraft voor het vasthouden van Klose. Met een man minder werd de situatie nog nijpender voor de strijdende ploeg van coach Pavel Janas.


Het keerpunt in de wedstrijd, de rode kaart voor Sobolewski

Keeper Boruc, in de eerste helft nog een onzekere factor in de defensie van de Polen, leek uit te gaan groeien tot de held van zijn natie. Linksback Lahm was nog het dichtst bij de winnende treffer, maar ook op de inzet van de linksback lag de doelman in de weg.

Mertesacker, Ballack, Klose en invaller Borovski; allemaal deden zij hardnekkige pogingen Duitsland een goede uitgangspositie te geven met het oog op de volgende ronde, maar niemand wist Boruc te verschalken. Tot en met de blessuretijd.

Oliver Neuville

Nadat de Duitsers in de laatste minuut twee keer de lat hadden geraakt was invaller Oliver Neuville in blessuretijd beslissend, door een voorzet van Odonkor binnen te glijden. Aan een punt tegen Ecuador heeft het organiserende land genoeg om de tweede ronde te bereiken.

Negatieve reeks

Duitsland maakte met de zege op Polen een einde aan een negatieve reeks. Tien jaar lang wist het team van Klinsmann niet te winnen van een Europese tegenstander op een eindtoernooi. Op Wembley gebeurde dat voor het laatst, in 1996 tegen de Tsjechen. De overwinning op Polen smaakte daarom extra zoet.