MUNCHEN - In een spectaculaire wedstrijd deelden Tunesië en Saudi-Arabië woensdagavond in München de punten, 2-2. Met het oog op de duels tegen Spanje en Oekraïne was dit voor beide islamitische landen geen gunstig resultaat. Jaidi zorgde in blessuretijd koppend voor de gelijkmaker.


Riadh Bouazizi, aanvoerder van Tunesië, in een gevecht om de bal met Nawaf al-Temyat van de Saudi's

Van beide landen kan wel worden gezegd dat zij voor vermaak zorgden. Vooral in de tweede helft. Voor de aftrap in München, waar veel van de 66.000 kaarthouders niet kwamen opdagen, was er enige opschudding.

Officials van de voetbalbond van Saudi-Arabië lieten weten dat de eventuele prijs voor de 'man of the match' voor een van hun spelers niet zou worden geaccepteerd. De onderscheiding wordt namelijk gesponsord door een grote bierbrouwerij. "Om religieuze redenen kunnen wij geen prijzen accepteren van bedrijven die gespecialiseerd zijn in alcohol." In de islamitische natie geldt een strikt verbod op alcohol.

Prijs

Bij de aftrap verdiende de Tunesische doelman Ali Boumnijel wel al een prijs. Met zijn 40 jaar en 62 dagen was hij de oudste actieve speler in de eindronde van dit WK en gelijk de vijfde oudste speler in de historie.


Een supporter van Tunesië wist het veld op te komen en was niet makkelijk te pakken voor de stewards

Saudi-Arabië startte gehandicapt aan de wedstrijd tegen Tunesië. Mohammed Al Anbar raakte in de voorbereiding zo zwaar geblesseerd aan een enkel dat hij het WK kon vergeten. De 21-jarige aanvaller is de 'Ronaldinho van het Midden-Oosten'.

Veteraan-aanvaller Sami Al Jaber kon eveneens niet starten omdat hij nog niet volledig hersteld was van een spierblessure. Hij kwam kort voor het einde toch in het veld. De 33-jarige spits zou prompt scoren.


Atletische actie van Hatem Trabelsi

Tunesië was in de eerste helft de betere ploeg. Kort na het begin verdiende de formatie met Ajacied Trabelsi een strafschop toen Jaziri werd gehaakt. De Australische scheidsrechter Shield zag geen aanleiding de bal op de stip te leggen. Jaziri kogelde in de 23e minuut de verdiende 1-0 in.


Zied Jaziri is maar wat blij met zijn goal

In de tweede helft speelde Saudi-Arabië veel energieker en kreeg de ploeg ook kansen. De gelijkmaker van Al Kahtani was het gevolg van een mooie snel uitgevoerde aanval.


Yasser al-Qahtani loopt weg van de geklopte Ali Boumnijel

Wetend dat een gelijkspel weinig zou betekenen, zette de Braziliaanse coach Marco Paqueta in de slotfase alles op Al Jaber. Het was een topwissel. Al Jaber zorgde voor een voorsprong. Het leek de volle winst. Tunesië leek murw.


Twee minuten na zijn entree lijkt ervaren rot Al Jaber zijn land naar de wist te schieten

Sulimani had de winst voor de Saudi's kunnen veiligstellen. Zijn schot ketste af op de paal. Het leek geen ramp, maar was het toch.

Met een tegenstoot op een wanhopige haal naar voren, kon Jaidi in de derde minuut van de blessuretijd toch nog gelijkmaken.