LEIPZIG - Spanje is woensdagmiddag voortvarend begonnen aan het WK in Duitsland. De Spanjaarden versloegen in hun eerste groepsduel in poule H Oekraïne met 4-0. Alonso, Torres en tweemaal Villa maakten in het Zentralstadion van Leipzig de doelpunten. Kort na rust moest Oekraïne met tien man verder nadat Vashchuk rood kreeg. Nooit eerder won Spanje in een openingsduel zo ruim op een WK.


Anatoliy Tymoschuk torent hoog boven iedereen uit

David Villa hoopt dat zijn elftal woensdag een basis heeft gelegd voor een goed toernooi. "Dit belooft veel. Nu moeten we er op de juiste manier een vervolg aan geven. Dan kunnen we ver komen."

Overdonderend

Spanje, nu al 23 ontmoetingen zonder nederlaag, ging overdonderend van start. Na iets meer dan een kwartier leidde de formatie van bondscoach Aragones al met 2-0 tegen de Oekraïners, vooraf gezien als mogelijk kandidaat voor een topklassering.

Xabi Alonso nam de openingstreffer voor zijn rekening. De middenvelder van Liverpool kopte bij de 'eerste' paal een hoekschop van Xavi binnen. Kort later scoorde Villa uit een vrije trap. De spits van Valencia had daarbij het geluk dat zijn schot door Roesol van richting werd veranderd.


David Villa scoort het tweede doelpunt voor de Spanjaarden

Raul

Zonder (voormalig?) steraanvaller Raul uit Madrid, op de bank gehouden, maakte Spanje de indruk een eenheid te zijn. In het verleden ontbrak het daaraan nog wel eens, waardoor grote successen ondanks de aanwezigheid van grote talenten uitbleven. Eén keer was er een Europese titel, één keer een olympische. Beiden veroverd in eigen land.

Sjevtsjenko

Oekraïne, debutant op het hoogste podium, viel tegen. De van Milan naar Chelsea vertrekkende spits Sjevtsjenko was ondanks een knieblessure wel van de partij, maar miste het ritme. De elf van coach Blochin, een voormalige ster van het indrukwekkende Dinamo Kiev, had bovendien geen geluk. Tot twee keer toe werd bij een 0-0 stand een aanvaller in kansrijke positie ten onrechte wegens buitenspel teruggefloten.


Sjevtsjenko baalt

De Zwitserse arbiter Busacca zette zijn op z'n zachtst gezegd voor Oekraïne onvoordelige optreden na de hervatting voort. Al na twee minuten gaf hij verdediger Vastsjoek de rode kaart, wegens vermeend vasthouden van de doorgebroken Torres. Dat terwijl de Spaanse aanvaller ongestoord inschoot, maar zijn schot zag gekeerd door doelman Sjoevkovski. Het leverde Spanje ook nog eens een strafschop op (de eerste van het toernooi), benut door Villa.

De wedstrijd in het stadion van Leipzig, waar Nederland eerder Servië en Montenegro versloeg, was daarmee gedaan. De Spanjaarden speelden de bal verder geroutineerd rond en zorgden nog voor enkele hoogstandjes. Eén daarvan leidde tot een treffer van Torres, die ineens raak schoot na fraai inleidend werk van de Catalaanse verdediger Puyol.

Voorspellingen

Na de topscore tegen de Oost-Europeanen werden de Spanjaarden door de kenners al tot één van de favorieten uitgeroepen. Villa wilde zo ver nog niet gaan. "We hebben alles gegeven en de fans een fantastische dag bezorgd. Ik hoop dat we dit kunnen vasthouden. Aan voorspellingen waag ik me verder niet. We gaan er gewoon voor."

Beschamend

Oleg Blochin, de coach van Oekraïne, was boos. "We hebben niet alleen verloren, we hebben er zelfs geen wedstrijd van kunnen maken. Dat is beschamend. Eén excuus mogen mijn spelers aanvoeren en dat is de hitte hier in Leipzig. Daar hebben we veel last van gehad. Verder houd ik me vast aan de wetenschap dat het elftal veel beter kan."

Van opgeven wilde Blochin niet weten. "We moeten nu gewoon vooruit kijken. Ik moet zorgen dat de spelers tegen Saudi-Arabië en Tunesië wel met de juiste instelling en vorm in het veld staan. Het is nog een lange weg, maar de tweede ronde is zeker nog haalbaar."