HINTERZARTEN - Na een flets optreden in de eerste wedstrijd op het WK tegen Servië en Montenegro wil Ruud van Nistelrooy vrijdag tegen Ivoorkust laten zien waarom hij naar Duitsland is gekomen. De aanvalsleider van het Nederlands elftal wil schitteren en scoren. "Het moet beter, veel beter. Dat kan en dat gaat ook gebeuren."

"Misschien wilde Ruud wel te graag", verklaarde bondscoach Marco van Basten het mindere spel van Van Nistelrooy tijdens het eerste duel van Oranje op het WK. "Hij moet gewoon zijn eigen spel spelen en doen waar hij goed in is. Dan komt het allemaal wel goed."

De spits oogde tegen Servië en Montenegro (1-0) inderdaad af en toe overijverig. Van Nistelrooy wilde zo graag dat hij soms over de bal struikelde. Sinds manager Ferguson hem bij Manchester United degradeerde tot tweede keus, speelde de 29-jarige aanvaller de eerste wedstrijd van Oranje op het WK in gedachten wel meer dan tien keer. In alle gevallen presteerde hij beter dan afgelopen zondag in Leipzig.

"Ik speelde inderdaad niet goed", bekent Van Nistelrooy. "Het liep allemaal niet zoals ik wilde. Ik had ook veel problemen met het veld. De grasmat was zo stroef dat ik af en toe over de bal struikelde. Servië en Montenegro verdedigde ook erg goed. Ik had af en toe ook slimmer moeten zijn."

De spits is daar teleurgesteld over. Hij had er meer van verwacht. "Gelukkig ben ik wel mijn taken blijven uitvoeren. Dat doet iedereen heel goed onder Van Basten. Alle spelers weten wat ze moeten doen. Ook als het iets minder loopt. Dat is belangrijk. Je kan daardoor nooit heel diep wegvallen. Je komt altijd terecht op een soort van vangnet en scoort dus nooit een hele grote onvoldoende."

"Mede daarom is het lastig om van ons te winnen", weet Van Nistelrooy. "We geven namelijk weinig weg. Kijk maar naar die twee wedstrijden tegen de Tsjechen in de kwalificatie. Zij hebben misschien wel betere spelers, maar toch komen ze er niet aan te pas. Dat komt omdat we allemaal onze taken uitvoeren. Dat geeft vertrouwen. Zeker omdat we weten dat we op dit toernooi progressie kunnen maken. We kunnen nog groeien."

Van Nistelrooy kan zelf ook veel meer dan hij tijdens het duel met Servië en Montenegro liet zien. De spits moest halverwege de tweede helft plaatsmaken voor Dirk Kuyt, die vervolgens dat hij klaar is voor een basisplaats. "Het klinkt misschien raar, maar ik ben niet speciaal bezig met mogelijke concurrenten. Zo denk ik niet. Ik moet gewoon goed presteren, dan is er helemaal niets aan de hand."

Ongevraagd verklaarde Van Basten na de ontmoeting met Servië en Montenegro meteen dat Van Nistelrooy ook tegen Ivoorkust zal beginnen. "Iedereen kan namelijk eens een keer minder spelen", stelde de bondscoach. "We hebben de afgelopen maand gezien dat Ruud in vorm is. Die komt er aan."

"Vorm is zo'n abstract begrip", reageert Van Nistelrooy. "Ik voel me wel heel sterk. Dat geeft vertrouwen. De bondscoach geeft me ook vertrouwen. Dat is fijn. Ik voel ook dat ik er aan kom. Ik ben nu al heel erg bezig met die wedstrijd tegen Ivoorkust. Vrijlopen, meteen kaatsen en weer weglopen. De duels moeten we uit de weg gaan. Ze zijn fysiek te sterk. We moeten ze met snel positiespel verrassen. Daarbij ben ik benieuwd hoe hun vleugelverdedigers op onze buitenspelers reageren. Zij vallen graag via de backs aan. Maar wat doen ze als Robben en Van Persie blijven staan? Ik ben heel benieuwd."