BERLIJN – De opluchting was dinsdagavond van het gezicht van Carlos Alberto Parreira af te lezen. De bondscoach van Brazilië zag zijn Seleçao een nipte 1-0 overwinning boeken op het sterke collectief van Kroatië. In het Olympiastadion van Berlijn scoorde Kaká vlak voor rust de bevrijdende treffer. "Een fantastisch resultaat, maar het moet beter", reageerde Parreira opgelucht.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Kaká bevrijdt Brazilië

Met Adriano en Ronaldo in het aanvalscentrum en in het kielzog Ronaldinho en Kaká, probeerde Brazilië vanaf het begin de lakens uit te delen in het Olympiastadion. Kroatië zag het gewillig aan en gaf de titelverdediger de ruimte tot creatief samenspel. De Kroaten, opererend vanuit een hecht collectief, poogden in de tegenaanval targetman Dado Prso in stelling te brengen. De aanvaller van Glasgow Rangers werd bij balbezit onmiddellijk op de huid gezeten.

Het elftal van coach Carlos Alberto Parreira wisselde snelle omschakelingen af met rustig kaatswerk. Met bij tijd en wijle oogstrelend combinatievoetbal tussen Ronaldinho, Ronaldo, Kaká en Adriano zochten de Brazilianen het Kroatisch strafschopgebied op. Het aanvalskwartet fungeerde in het eerste kwartier ongewild als afleidingsmanoeuvre. Als een duveltje als een doos vuurde Roberto Carlos tot driemaal toe vuurpijlen af op doelman Pletikosa. De kanonskogels van de linksback van Real Madrid misten precisie.

Kroatië

Kroatië leek in de eerste fase van het duel tevreden met een bijrol in Berlijn. Het Balkanland nodigde de Zuid-Amerikanen uit tot offensief spel. De geïsoleerde Prso vocht voorin een eenzame strijd uit. Coach Zlatko Kranjcar nam het voor lief. De 49-jarige oefenmeester, wiens zoon Niko op het middenveld speelt, gaf de voorkeur aan een stevig defensief fundament. De uitbraken van Kroatië bleven in het eerste half uur vooral beperkt tot afstandschoten vanuit de tweede linie.


Darijo Srna zit Ronaldinho op de hielen

De wereldsterren van Parreira leken zich stuk te bijten op het sterke collectief van de Kroaten. In de 32ste minuut had Niko Kovac het shirt van Kaká nodig om hem te stoppen. Het dode spelmoment leverde niets op. Ronaldinho zag zijn schot uiteenspatten in de Kroatische muur. Kroatië deelde niet veel later een gevaarlijke speldenprik uit. De inglijdende Igor Tudor (Siena) kwam een halve meter te kort om keeper Dida (AC Milan) te verschalken.

Kovac

De ploeg van Kranjcar kreeg een kwartier voor rust een tegenvaller te verwerken. Captain Kovac verliet het veld met een vermoedelijke ribblessure na een aanvaring met Adriano. Jerko Leko nam zijn plek in.


Zondagskind Kaká laat Kroaten met lege handen achter

Kaká

Met de klok als grootste vijand, leek Brazilië de rust in te gaan zonder doelpunt. Kaká brak echter het ijs in de 44ste minuut. Ontsnapt aan zijn belager Niko Kranjcar profiteerde de speler van AC Milan optimaal van z'n kortstondige vrijheid. Met een vlammend schot in de linkerbovenhoek maakte Kaká de bevrijdende treffer voor Brazilië (1-0).

Prso

Niet gewend om makkelijk de verdedigende stellingen te verlaten baanden de Kroaten na de pauze zich een weg richting het Braziliaanse doel. De eerste Kroaat die succesvol bij het vijandelijke doel opdook was Prso. De targetman produceerde vanaf de rechterkant een hard en laag schoot richting Dida. De Braziliaan kon met moeite de bal pareren.

In de tiende minuut na rust had Klasnic de 1-1 op het scorebord kunnen zetten. De aanvaller van Werder Bremen bedacht zich geen moment en nam de bal direct op z'n sloffen. Ook nu vonden de Kroaten doelman Dida op hun weg.

Ronaldo

Waar de Kroaten wakker geschud waren door de tegentreffer, leken de Brazilianen voorin te slapen. Vooral Ronaldo leek te slaapwandelen. Meer wandelend en sjokkend dan actief aanwezig liep de Braziliaan over het veld. Uitgerekend hij zorgde voor het eerste wapenfeit van de Brazilianen na rust. Pletikosa zag het zuivere afstandschot van de ex-PSV'er net over gaan. Schaduwspits Ronaldinho verzuimde luttele minuten later de voorsprong voor de Seleçao uit te breiden.

De ruim 65 duizend toeschouwers in het Olympiastadion zagen gaandeweg de wedstrijd Brazilië gas terugnemen. De titelverdediger gaf de Kroaten de gelegenheid om keeper Dida te testen. Opnieuw hield de nummer één keeper van Brazilië zijn doel schoon. Dida weerde de schoten van Srna en Marko Babic af.


Cafu vergeet de bal

Na een kleine zeventig minuten haalde Parreira de tegenvallende Ronaldo naar de kant. Robinho (Real Madrid) kreeg de taak om de Braziliaanse aanval nieuwe impulsen te geven.


Een Kroatische supporter, de twaalfde man bij Kroatië zorgt voor het 'hoogtepunt' na rust

Kroatische fan

De wedstrijd leek tien minuten voor tijd gespeeld. Kroatië was niet meer bij machte nog een vuist te maken tegen de regerend wereldkampioen. De Seleçao vond het ook wel welletjes. Brazilië schakelde over op de zuinige energiestand. De hoofdrol in de slotfase kwam uit een opmerkelijke hoek. Een Kroatische fan met shirtnummer 17 (rugnummer van Ivan Klasnic) dook op in de buurt van de Braziliaanse goalie. Na een korte onderbreking hervatte arbiter Benito Archundia het duel.