STUTTGART – De sprankelende dagen van Les Bleus zijn definitief voorbij. In 2002 waren de druiven al zuur (uitschakeling in de eerste ronde), dinsdag bewees de wereldkampioen van 1998 opnieuw op het WK geen geoliede voetbalmachine meer te zijn. Frankrijk hapte in Stuttgart naar adem tegen Zwitserland. In het Gottlieb-Daimlerstadion bleven beide teams op 0-0 steken.


Philipp Degen verspert de weg voor Thierry Henry

De Fransen, die in de voorbereiding op de wereldtitelstrijd aanvaller Djibril Cissé verloren (beenbreuk), hadden de hoop gevestigd op de drie verloren zonen. Zidane, Thuram en Makélélé keerden terug van interlandpensioen om de Franse worsteling tijdens de kwalificatie nieuw leven in te blazen. Dat lukte, maar in de eerste eindrondewedstrijd wist het drietal geen potten te breken. De ervaren krachten van Les Bleus hapten naar adem.

Het uitblijven van doelpunten tussen de wereldkampioen van 1998 en Zwitserland is geen bijzonderheid. Tijdens de kwalificatieronde troffen beide landen elkaar al en eindigden de twee ontmoetingen in een gelijkspel (0-0 en 1-1). De bloedeloze 0-0 misstaat niet in het rijtje gelijke spelen.


Angstgegner Zwitserland houdt Fransen opnieuw van scoren af

De ploeg van Raymond Domenech draaide in Stuttgart direct de duimschroeven aan bij de Zwitsers. Met actief jagen werden de Zwitsers in de beginfase teruggedrongen op de eigen helft. De eerste gevaarlijke kans kwam van de Fransen. Een voorzet vanaf rechts in de vijfde minuut van aanvaller Sylvain Wiltord belandde bij de tweede paal op het hoofd van Thierry Henry. De steraanvaller van Arsenal kopte tot opluchting van de machteloos toekijkende doelman Zuberbühler naast.


Fransen slagen er onder aanvoering van Zidane niet in het spel te dicteren

Zwitserland had moeite om het spel van Zidane en co te ontregelen. De snelheid van de 33-jarige 'Koning van Frankrijk' mocht dan wel afgenomen zijn, het spelinzicht was nog immer aanwezig. Bij balbezit zond Zizou meerdere malen draver Franck Ribéry en Henry met lepe passes richting vijandelijke linie. Tot grote kansen leidde het echter niet.

Barnetta

Door het weliswaar dominante maar weinig dreigende spel van de Fransen, zagen de Zwitsers hun kans schoon. In de 24ste minuut schoot Tranquillo Barnetta uit een vrije trap gevaarlijk op doel. Via het hoofd van Philippe Senderos kuste de bal de paal. De vrijstaande Alexander Frei kon het buitenkansje niet verzilveren.

Ribéry

Frankrijk herstelde snel van de schrik. Na een mooie poortactie van Henry, kreeg Ribéry twee minuten later de mogelijkheid om het scorebord in beweging te zetten. De speler van Olympique Marseille schoot hoog over.

Een kleine tien minuten voor tijd was de kleine Ribéry zelf de regisseur van een aardige aanval. Ribéry ontsnapte aan de rechterkant van zijn directe belager en snelde naar het strafschopgebied van Zuberbühler. De eindpass verdiende niet de schoonheidsprijs. Henry kreeg de bal achter zich gespeeld en kon niet anders dan de halve kans verprutsen.

Plankenkoorts

Na rust vierde het zomeravondvoetbal hoogtij tot verdriet van de toeschouwers. De Fransen wisten zich geen raad met het vele balbezit. Eenmaal dichtbij het doel van Zuberbühler produceerde Les Bleus veelvuldig prutsballen. Ook de Zwitsers hadden last van plankenkoorts in het zestienmetergebied van Barthez.


Barthez voorkomt erger voor Frankrijk

Jakob 'Köbi' Kuhn was in de zestigste minuut het prutswerk van zijn team zat en bedacht een aanvalswissel. Aanvaller Marco Streller (FC Köln) moest het veld ruimen voor Daniel Gygax (Lille). De wissel veranderde in eerste instantie weinig aan het spelbeeld. Het publiek in het Gottlieb-Daimler stadion zat nog steeds naar een rustig potje zomeravondvoetbal te kijken.

Gygax

Gygax bracht daar in 65ste minuut bijna verandering in. De speler van het Noord-Franse Lille kopte de bal van dichtbij tegen Barthez aan. De grote kans zorgde voor een tijdelijke opleving bij de Zwitsers. Les Bleus daarentegen maakte een machteloze indruk. De brandstof uit de geoliede Franse voetbalmachine van weleer, leek verdwenen. De sterren van 1998 Zidane, Thuram, Vieira en Henry begrepen elkaar niet langer.


Müller weerhoudt Henry van scoren

Domenech wilde zich niet neerleggen bij een bloedeloos gelijkspel. De aanvallende middenvelder Ribéry kon vroegtijdig de kleedkamers opzoeken. Spits Louis Saha (Manchester United) kreeg de opdracht meer gevaar te stichten. 'Köbi' leek tevreden met een puntendeling en antwoordde met een verdedigende wissel, Patrick Müller voor Johan Djourou.

Ook Valentin Ivanov leek geen behoefte te hebben aan een sprankelende pot voetbal in Stuttgart. De Russische arbiter ontregelde het spel met een aantal discutabele gele kaarten. In totaal trok de Rus achtmaal geel. In de slotminuten werd het nog even spannend toen Dhorasoo voor de Fransen rakelings voorlangs schoot. Voor Zwitserland had Frei letterlijk de 1-0 binnen handbereik. De Zwitserse aanvaller poogde met zijn hand te scoren. Een actie die Ivanov bestrafte met geel.