HAVANNA - Het wereldkampioenschap honkbal is in 2005 in Nederland. De internationale honkbalfederatie IBAF heeft het evenement tijdens een vergadering in Cuba toegewezen aan ons land. De wereldtitelstrijd heeft van 28 juni tot en met 10 juli plaats. Rotterdam wordt de centrale speelstad. De andere locaties zijn Amsterdam, Haarlem, Almere en Eindhoven. Er zullen zestien landen deelnemen.

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond (KNBSB) en het WK organisatiecomité maken nog nadere afspraken met de IBAF over de invulling van de specifieke voorwaarden en condities. In december zal in Lausanne op het hoofdkantoor van de IBAF het definitieve WK-contract worden getekend.

Nederland bleek in Havanna de enige officiële kandidaat. Eerder had de internationale bond al aangegeven dat na Taiwan (2001) en Cuba (2003) een Europese kandidatuur de voorkeur zou krijgen. Nederland organiseerde het WK een keer eerder. Dat was in 1986. Dat toernooi leverde toen een verlies op van ongeveer 250.000 euro omdat allerlei gedane toezeggingen niet werden nagekomen. Om het financieel risico voor de bond te beperken, wordt voor 2005 een aparte stichting opgericht. Het werkbudget is ruim drie miljoen euro.

Margo Vliegenthart, voormalig staatssecretaris Sport, Gerard Vaandrager, voorzitter van de Stichting Rotterdam Baseball/World Port Tournament en Theo Reitsma, voorzitter van de KNBSB, maken voorlopig deel uit van de raad van advies van de stichting. Het Internationaal Olympisch Comité neemt eind november een beslissing over de olympische status van honkbal, maar dat is voor de KNBSB vooralsnog niet van invloed op de WK-organisatie.