AMSTERDAM - Het nationale team van Togo heeft tegen Zuid-Korea niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Togolezen verschenen deze week niet op het trainingsveld vanwege een geschil met de bond over wedstrijdpremies. Zuid-Korea profiteerde in de tweede helft van de conditionele achterstand bij de tegenstander. Ahn was weer eens beslissend: 2-1

Bekijk video: Zuid-Korea door dolle heen Modem/ Breedband


Dick Advocaats gouden wissel tekende voor de winnende treffer

Dat bondscoach Otto Pfister bij Togo op de bank zat was verrassend. De trainer stapte eerder deze week op vanwege ruzie over premies. Ook zijn Nederlandse assistent Hamberg stapte op. De Togolese bond benaderde Wilfried Schäfer om de opgestapte Pfister op te volgen. Op het laatste moment ging de bond toch overstag en kwam over de brug met een deel van de premies, zodat Pfister tegen de Koreanen toch als coach op de bank zat.

Over een fitte selectie beschikte de Duitser allerminst. Door het gesteggel over vergoedingen had het nationale team de afgelopen week niet getraind.

Doek

Vanwege de hoge temperatuur en slecht zicht op de televisiebeelden besloot de organisatie in het Waldstadion een groot doek over het dak te spannen. De thuisblijvers konden door deze maatregel de prestaties van hun helden beter volgen. Het stadion zat grotendeels gevuld met Koreaanse fans.


Kader was vooral in de eerste helft een plaag voor de Koreanen

Advocaat wilde met zijn team fel beginnen tegen de Togolezen. Zijn strijdplan kwam niet uit de verf. De ploeg van de voormalige PSV'ers Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee, en oud-Feyenoorder Chong-Gug Song aan de rechterkant, wist WK-debutant Togo in de eerste helft niet van de wijs te brengen. De Koreanen vonden met de 3-4-3 opstelling diverse malen de zijkanten, maar de voorzetten waren ondermaats.

Trainingsachterstand

Ondanks de trainingsachterstand en de rumoerige voorbereiding oogde Togo scherp en fit. Na een kwartier kwam Zuid-Korea goed weg, toen Kim in het strafschopgebied Kader tegen de grond duwde. Scheidsrechter Poll weigerde een strafschop toe te kennen. De schoten van de Koreanen in de eerste helft (vrije trap Kim en een volley van Park) kwamen niet in de buurt van het doel van Agassa.

Na een half uur spelen kwam Togo op voorsprong. Middenvelder Kader scoorde in de verre hoek. Een Togolese vreugdedans volgde. De mogelijkheid voor Kader ontstond na een inschattingsfout van Kim en Choi. Kader nam de bal mee op de knie, sprintte richting strafschop gebied en haalde doeltreffend uit in verre hoek.

Vlak voor de pauze mocht Senaya aanleggen voor een vrije trap. De spits krulde de bal beheerst over de muur maar de Aziatische keeper stompte de bal uit de bovenhoek.

Ahn

Advocaat had zich drie kwartier staan verbijten en bracht na rust pinchhitter Ahn in het veld voor Kim. Met een meer logische opstelling (4-3-3) gingen de Zuid-Koreanen op zoek naar de gelijkmaker. Nog geen minuut na de aftrap was de verassing van het WK van 2002 gevaarlijk. Park speelde zichzelf vrij maar mikte ook dit schot enkele meters te hoog.

Kader, uitblinker aan Togolese zijde, was in de tegenaanval weer zeer gevaarlijk. De keeper stopte het vlammende schot. De aanvallende middenvelder was ongrijpbaar voor de Zuid-Koreaanse verdediging.

Keerpunt

In de 52ste minuut was daar het keerpunt van de wedstrijd. Park snelde met de bal aan de voet dwars door de verdediging van Togo. Abalo trok aan de handrem om de dynamische middenvelder van Manchester United een halt toe te roepen. Een gele kaart was het logische vervolg, en omdat Abalo in de eerste helft ook al bestraft was moest de ploeg van Otto Pfister verder met tien man.

De vrije trap trap die volgde werd met hoge snelheid binnengeschoten door Lee Chun-Soo. De geblondeerde specialist, Speler van het jaar in Zuid-Korea, vierde zijn treffer met de Nederlandse coach. Het feest op de tribune onder de Koreanen deed terugdenken aan het sprookje van 2002.


Lee Chun-Soo zorgde met zijn rake vrije trap voor de 1-1

Een streep door de rekening van Phisher was het geblesseerd uitvallen van Yaovi. Na de uitsluiting van Abalo was de Duitser zijn betrouwbare centrum kwijt.

Klutssituatie

Zuid-Korea leek ontketend en zocht massaal de aanval. Achterin ontstond daarom meer ruimte, waar Touré bijna van profiteerde. De invaller voor Senaya kwam echter terecht in een klutssituatie waaruit ook Adebayor niet wist te scoren. De afvallende bal was voor Salifou die het vizier te hoog had afgesteld.

Togo bleef met het ondertal dreigend. Adebayor kon vanuit een positie met perspectieven de bal net niet controleren, zodat het gevaar geweken was voor de Zuid-Koreanen. De spits van Arsenal deed met zijn lange benen en fabelachtige techniek denken aan Nwanko Kanu.

Cho

Aan de andere kant van het veld stond ook een spits die met zijn lengte de tegenstander de stuipen op het lijf kon jagen. Cho eiste hoge voorzetten van de flankspelers maar zag er weinig zijn kant opkomen. De pass die zijn hoofd wel bereikte kopte hij naast.


Jin Cheul Choi vecht om de bal met Emmanuel Adebayor

Zijn nieuwe aanvalspartner, Ahn, bleek twintig minuten voor tijd het goudhaantje te zijn voor zijn nationale ploeg. De aanvaller van MSV Duisburg schoot tegendraads fantastisch raak. Enkele minuten later leek hij op weg naar de genadeklap voor Togo. Keeper Agassa voorkwam dat.

In de slotfase kwam de conditionele achterstand van Togo aan het licht. De ploeg kon het niet meer opbrengen Zuid-Korea pijn te doen. De Afrikanen, die Senegal achter zich hielden in de kwalificatiereeks, lijken op het WK gedoemd tot spelen van een figurantenrol. Of er moet nog een stuntje inzitten tegen Zwitserland of Frankrijk.

Finale

De voorzitter van de Zuid-Koreaanse voetbalbond schroefde maandag het verwachtingspatroon flink op. "Ik geloof er in dat we dit WK beter presteren dan de vorige keer. Met de uitermate goede coach Dick Advocaat kan het nog beter gaan dan in 2002." Destijds scoorde Ahn de golden goal tegen Italië, zodat het team - destijds onder supervisie van Guus Hiddink - de halve finale wist te bereiken.

Advocaat moet dit toernooi dus de finale halen om aan de verwachtingen te voldoen. De eerste stap is dinsdag gezet, maar om tegemoet te komen aan de wens van de bondsvoorzitter, zal de ploeg in het vervolg van het toernooi toch meer moeten laten zien.