HANNOVER - De missie van Italië in Hannover was duidelijk. Het WK voortvarend beginnen en daarmee de natie, moe van het gesjoemel in de eigen competitie, vol passie achter zich krijgen. De Azzurri slaagden daarin tegen Ghana, atletisch sterk maar te onsamenhangend voetballend om tot een verrassing in staat te zijn: 2-0.


Pirlo viert zijn treffer met het meegereisde publiek

Bondscoach Marcello Lippi was uiteraard erg ingenomen met het resultaat: "We hebben veel uitgespeelde kansen gekregen. Ik ben heel blij met deze zege. Aan de Amerikanen denk ik nog niet. Eerste hier maar eens van genieten."

De Afrikaanse debutant deed in de aantrekkelijke, temporijke eerste helft qua spelopvatting en techniek niet echt onder voor de Italianen. De uitvallen van de Afrikanen, met PSV'er Eric Addo in een defensieve rol op het middenveld, waren regelmatig gevaarlijk. De doelgerichtheid liet veel te wensen over.


Ghana-doelman Kingston kon niet bij het schot van Pirlo

Bondscoach Ratomir Dujkovic, een in Kroatië geboren Serviër, doet er verstandig aan training vooral te wijden aan de afronding. Schoten in kansrijke positie vlogen steevast hoog over of ver naast het doel van Gianluigi Buffon.

De Italianen namen diens Ghanese collega Richard Kingston, gezegend met goede reflexen maar onzeker in de lucht, veel zuiverder onder vuur. De Florentijnse laatbloeier Luca Toni, die in de beginfase luttele centimeters te kort bleek om de openingstreffer binnen te glijden, knalde na een half uurtje tegen de onderkant van de lat.

Reflexen

Een vrije trap van het Romeinse troetelkind Francesco Totti van ver kon Kingston net over tikken, op de inzet van Andrea Pirlo na een teruggelegde hoekschop bleef hij het antwoord schuldig. De middenvelder van AC Milan zag de bal hard maar zwabberend van een meter of twintig laag in de rechter benedenhoek vliegen, ook al omdat Alberto Gilardino precies op tijd bukte.


Keeper Kingston buigt zich over de geblesseerde Iaquinta

De Italiane Na rust hielden de Ghanesen hoop, omdat Gilardino en Simone Perrotta de kans op een voortijdige beslissing lieten liggen. Michael Essien, de onbetwiste ster die bij Chelsea z'n geld verdient, dwong Buffon tot een spectaculaire redding. Het bleef bij enkele schoten uit de tweede lijn. De Braziliaanse arbiter Carlos Simon wenste Asamoah Gyan namelijk geen strafschop te geven maar hield aan de overzijde ook rood op zak toen Samuel Kuffour invaller Vincenzo Iaquinto torpedeerde.

Hartstochtelijk

Ghana drong wel hartstochtelijk aan, maar vloeiende aanvallen met uitgespeelde kansen bleven uit. Ook met Razak Pimgpong voor ex-Vitesse-spits Matthew Amoah. En een voorsprong verdedigen kan Marcello Lippi gerust overlaten aan spelers als Alessandro Nesta en Fabio Cannavaro. De Italiaanse coach kan zich hooguit, te beginnen op dinsdag, nog enige zorgen maken over het lange uitblijven van de tweede treffer, van Iaquinta.


Ook Totti moest gekwetst naar de kant

Lippi toonde respect voor de Afrikanen. "Onze tegenstanders hebben laten zien hoe sterk ze zijn, zoals we ook hadden verwacht. We wisten heel goed waartoe ze in staat zijn. In sommige opzichten waren ze zelfs beter dan wij, maar wij hebben wel verdiend gewonnen. Psychologisch gezien is zo'n eerste duel altijd moeilijk te winnen. Ik vind dat mijn spelers dat uitstekend hebben gedaan."