AMSTERDAM - Tsjechië deed zichzelf maandagavond een bijzonder goede dienst door na vier minuten via een rake kopbal van Jan Koller op voorsprong te komen tegen de Amerikanen. Door dit droomscenario kon de ploeg van coach Karel Bruckner zijn ideale spelletje gaan spelen; inzakken, de tegenstander het spel laten maken en gokken op de counter. Die aanpak loonde.


Koller wordt door teamgenoten besprongen na zijn openingstreffer

In een hard maar fair duel (Scheidsrechter Amarilla trok vijf gele kaarten) hebben de Amerikanen eigenlijk geen moment zicht gehad op een punt. Na de snelle treffer van Koller zakten de Tsjechen zoals verwacht ver in. Met Koller als enige aanvaller mochten de Amerikanen het spel maken. De Tsjechen speelden het voor hen zo kenmerkende spel. De Amerikanen waren het grootste deel van het eerste bedrijf in balbezit, maar keken met de rust toch tegen een 2-0 achterstand aan.

Patent

De treffer van Koller was er een waar de Tsjechen de laatste jaren patent op lijken te hebben. Een hoge voorzet vanaf de flank (Grygera), Koller die voor zijn man komt en met zijn hoofd de tegenstander in de lucht kansloos laat.

Het half uur dat volgde was grotendeels voor de Amerikanen. Het zat de ploeg voor rust niet mee. Eindelijk was er halverwege de eerste helft ruimte om een aanval op te bouwen toen de Tsjechen een steekje lieten vallen. PSV'er Beasly speelde Reyna aan. De aanvoerder legde de bal voor zijn sterke rechterbeen en raakte met zijn geplaatste schot de paal. Als een ware sluipmoordenaar wachtte Tsjechië op een zwak moment van zijn prooi. Na een klein half uur leek dat moment daar, toen Nedved over de achterlijn hoog voorzette op Grygera. De Ajacied kon zijn hoofd echter niet goed tegen de bal zetten.

Op het moment dat de Amerikanen op weg leken naar de gelijkmaker, sloegen de Tsjechen opnieuw toe. Rosicky poeierde van grote afstand de bal met buitenkant voet in de verre hoek. Keller kon er alleen maar naar kijken.


Rosicky is door het dolle heen na zijn formidabele doelpunt

Vlak voor rust sloeg het noodlot toe voor Jan Koller. De boomlange spits, komend seizoen uitkomend voor het Franse AS Monaco, raakte in een duel opnieuw geblesseerd. Ditmaal was het niet de knie van de spits, maar leek hij gekwetst aan zijn bovenbeen. Het lijkt er op dat de blessure ernstig is. Lonvenc was zijn vervanger.


Koller grijpt naar zijn hamstring en weet dat het niet goed zit

Bruce Arena greep de rust aan om zijn team in een aanvallendere speelstijl te laten spelen. Met drie verdedigers (Pope, Onyewu en Lewis) en een extra spits zette Team USA alles op alles om iets aan de 2-0 achterstand te doen.


Oguchi Onyewu vloert Pavel Nedved

De veranderde koers ten spijt, konden de Amerikanen ook in de tweede helft niet imponeren. Thomas Galásek, afgelopen seizoen nog aanvoerder bij Ajax, speelde een onzichtbare maar zeer nuttige wedstrijd. Hij bewaakte de controle op het middenveld en sloot achterin aan als het spannend dreigde te worden. Na een onderschepping aan de linkerkant toonde Tsjechië in een uitverkochte Arena AufSchalke opnieuw zijn specialiteit; de omschakeling. De razendsnel bijgesloten Poborsky zette zijn voet tegen de voorzet van Nedved, maar de volley eindigde hoog over.


Een gedecideerde scheidsrechter Amarilla bestraft aanvoerder Reyna

Niet veel later toonde regisseur Rosicky opnieuw aan over een gouden rechtervoet te beschikken. De kleine middenvelder had opnieuw niet veel tijd nodig voor een schot, dat deze keer zijn eindbestemming vond op de lat.

Pech

Na het moment van Rosicky mocht Eddie Johnson twee keer aanleggen. Het eerste schot van de aanvaller van Kansas City vloog net voorbij de paal, met zijn tweede inzet raakte hij Tomas Ujfalusi. Team USA had ook de pech dat de laatste linie van Tsjechië een bijna onneembare horde is. En als er dan eens gevaar werd gesticht in de solide defensie, stond daarachter altijd een van de beste keepers ter wereld.

Technicus

Als er al twijfels bestonden over de kwaliteiten van Rosicky, dan drukte de technicus die in kwartier voor tijd nog maar eens de kop in. Met de bal aan de voet hield hij zijn tegenstanders achter zich en met veel gevoel lepelde hij de bal over de uitgekomen Keller: 0-3. Bert van Marwijk zal hem komend seizoen gaan missen in het Westfalenstadion.

In het resterende deel van de wedstrijd was Johnson nog dicht bij de eretreffer, maar ook dat stonden de Tsjechen niet meer toe. De dominante wijze waarop de ploeg van Bruckner de wedstrijd naar zijn hand zette doet vermoeden dat het team dit toernooi wel eens hoge ogen kan gaan gooien. Dat de bondscoach tegen het toch niet misselijke Team USA spits Baros aan de kant kon houden, zegt genoeg.